Până vor fi gata autostrăzile, vom circula pe drumuri express

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia primelor patru tronsoane cu trafic intens se va ridica la aproximativ 1,2 miliarde de euro Orban sare la gâtul lui Gheorghe Dobre Ministrul transporturilor, Ludovic Orban

Construcţia primelor patru tronsoane cu trafic intens se va ridica la aproximativ 1,2 miliarde de euro

Orban sare la gâtul lui Gheorghe Dobre

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban (foto), a declarat, ieri, că majoritatea întârzierilor înregistrate în derularea proiectelor ministerului datează din perioada fostului ministru al transporturilor, Gheorghe Dobre. Orban a amintit de procesul de privatizare al companiei CFR Marfă, restructurarea companiei CFR Călători, programul de dezvoltare a autostrăzilor, precum şi alte proiecte din transportul fluvial.

Noua echipă de conducere din cadrul Ministerului Transporturilor a anunţat, ieri, că pe tronsoanele rutiere intens circulate se vor construi drumuri express, ca alternativă la autostrăzile ce vor fi finalizate mai târziu. La o primă evaluare, costurile necesare pentru aplicarea acestor proiecte se ridică la 1,2 miliarde de euro.

Până la sfârşitul acestei luni, Ministerul Transporturilor va demara un program de construcţie a unor drumuri rapide. "Noi am avut până în prezent o abordare alb-negru în dezvoltarea infrastructurii de transport rutier. Reabilităm drumul naţional existent sau construim o autostradă. Există soluţii tehnice intermediare şi din punctul de vedere al costurilor, şi din punctul de vedere al beneficiilor", a declarat noul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Mihai Grecu. Pentru început, vor fi construite drumuri express pe patru tronsoane din reţeaua existentă de drumuri naţionale: Arad-Oradea, Turda-Sebeş, Piteşti-Craiova şi, respectiv, Petea-Satu Mare-Baia Mare. Mihai Grecu a arătat că printr-o investiţie care poate fi construită cu o treime din fondurile necesare pentru o autostradă se pot obţine două treimi din beneficiile unei autostrăzi. Unul dintre exemplele date de oficialul CNADNR este realizarea unei legături de 70 de kilometri în profil de drum expres între Veştem şi Făgăraş, până va fi finalizată Autostrada Piteşti - Sibiu.

"Linie fierbinte" pentru şoferii nemulţumiţi

"În acelaşi timp, pentru legătura nord-estului României cu Europa, Autostrada Târgu Mureş - Iaşi, va fi demarată proiectarea în cel mai scurt timp posibil, cu două căi pe Târgu Mureş - Reghin şi Poiana Largului - Târgu Neamţ, şi o singură cale pe restul autostrăzii", a conchis directorul general al CNADNR. Până la sfârşitul acestei luni, va fi disponibil un serviciu prin care fiecare utilizator al reţelei de drumuri naţionale va putea transmite orice nemulţumire. "Deja am demarat cu directorii din subordine un procedeu prin care sesizările să fie transmise regionalelor de drumuri. În curând vom pune la dispoziţie şi un sistem telverde", a arătat Mihai Grecu.

Firmele abonate la construcţia de drumuri vor ieşi la lumină

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va publica pe site-ul instituţiei toate documentele privind licitaţiile publice organizate de CNADNR. De asemenea, după atribuirea oricărui contract de servicii sau lucrări, întregul dosar de licitaţie va fi publicat integral pe internet. În plus, pe site-ul CNADNR vor fi postate toate proiectele care sunt în desfăşurare sau în pregătire, a mai anunţat conducerea instituţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite