Până în 2010, activele fondurilor de investiţii vor fi de zece ori mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a activelor fondurilor de investiţii ar putea ajunge la 1-2 miliarde de euro, în următorii trei-cinci ani, comparativ cu 140 milioane de euro în prezent.Prognoza a fost enunţată

Valoarea totală a activelor fondurilor de investiţii ar putea ajunge la 1-2 miliarde de euro, în următorii trei-cinci ani, comparativ cu 140 milioane de euro în prezent.Prognoza a fost enunţată de directorul general al Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion. El a precizat că estimarea se bazează pe evoluţiile consemnate în domeniu în statele din Europa Centrală şi de Est care au aderat la Uniunea Europeană în anul 2004. Valoarea pieţei româneşti de profil se situează, potrivit lui Mihail Ion, la nivelul consemnat de aceste state în urmă cu cinci ani.
Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii totalizau 132,3 milioane de euro la finele primului semestru, depăşind cu peste 43% nivelul consemnat la finele anului trecut, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Exprimată în moneda naţională, valoarea activelor a fost de 472,1 milioane de lei, în urcare cu 39,2% comparativ cu decembrie 2005. Pe ansamblul fondurilor deschise, volumul intrărilor nete de capital, calculat ca diferenţă dintre nivelul subscrierilor şi cel al răscumpărărilor, a depăşit 68 milioane de lei (19 milioane de euro).
Randamente pozitive, de 2,4%, au fost raportate, în primul semestru, numai pentru fondurile monetare, în timp ce pentru fondurile de acţiuni a fost raportată o scădere de 11,2%. Mai târziu, în luna august, s-a înregistrat o revigorare uşoară a randamentelor obţinute de fondurile mutuale faţă de începutul anului 2006. Însă valorile pozitive realizate de fondurile pe acţiuni (+0,2%), pe obligaţiuni (+0,6%) şi diversificate (+1,7%) au fost eclipsate, şi în august, de inflaţia de 2,71%. Excepţie au făcut, din nou, doar fondurile monetare, care au înregistrat un randament mediu de 3,4%. Activele nete ale fondurilor deschise au ajuns, la finele lunii august, la valoarea totală de 140,6 milioane de euro. Iar activul total net - la nivelul întregii pieţe a fondurilor mutuale - a fost, la finele perioadei ianuarie-iunie, de aproximativ 185 milioane de euro. Numărul investitorilor a ajuns la 74.701, din care 74.631 au realizat plasamente în fonduri deschise.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite