Pâinea se va scumpi, în iulie, cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul pâinii va creşte cu până la 25% începând cu luna iulie, principala cauză fiind producţia de grâu redusă care se va obţine în acest an, dar şi preţul energiei electrice.

Preţul pâinii va creşte cu până la 25% începând cu luna iulie, principala cauză fiind producţia de grâu redusă care se va obţine în acest an, dar şi preţul energiei electrice.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Viorel Matei, a declarat că "imediat după primele zile de recoltă, la începutul lunii iulie, se va vedea realitatea cu privire la producţia de grâu. Estimăm că nu vom realiza mai mult de 2,2 milioane de tone, faţă de necesarul de cel puţin 3,8 milioane de tone de grâu. În cel mai bun caz, producţia medie la hectar va fi de 2.000 de kilograme". Viorel Matei a mai precizat că producţia diminuată de grâu din acest an va fi principala cauză a scumpirii pâinii, în cel mult o lună, iar următorul factor de scumpire va fi evoluţia preţurilor la energie. "Vom avea grâu puţin şi de slabă calitate. La aceasta se adaugă scumpirea energiei, astfel încât pâinea se va scumpi cu până la 25%".

Potrivit lui Matei, scumpirea pâinii nu va fi determinată de preţul grâului. "Anul trecut, când grâul se vindea cu 3.000 de lei vechi pe kilogram, pâinea s-a scumpit cu 7% din cauza energiei, iar în toamnă, când grâul se vindea aproape dublu, preţul pâinii nu a mai crescut", a menţionat liderul federaţiei.

În cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, desfăşurată joi, la Bucureşti, s-a decis că preţul de pornire la vânzarea grâului trebuie să fie de 0,7 lei pe kilogram, aproape dublu faţă de 2006. De asemenea, s-a mai recomandat un preţ de 0,65 de lei/kg pentru orz şi de 0,9 lei/kg la rapiţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite