Painea se va scumpi daca graul va sari de 6.000 lei/kg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piata graului a intrat in blocaj din cauza neintelegerilor aparute in ultima perioada intre producatori si procesatori. Discutiile au aparut in urma inundatiilor care au distrus o parte din culturile

Piata graului a intrat in blocaj din cauza neintelegerilor aparute in ultima perioada intre producatori si procesatori. Discutiile au aparut in urma inundatiilor care au distrus o parte din culturile de anul acesta si care au dat nastere la speculatii privind cantitatea, calitatea si pretul graului din 2005. "Sunt discutii aprinse intre producatori si procesatori pe marginea pretului graului. Situatia se schimba de la o zi la alta si toata lumea asteapta sa vada cum va fi noua recolta", ne-a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Fiecare parte incearca sa faca tot ce poate pentru a nu iesi in pierdere, ajungandu-se in situatia ca graul sa nu mai fie comercializat. Pe de o parte, producatorii spun ca pretul a scazut prea mult si prefera sa nu mai vanda decat sa dea graul pe nimic. "Daca nu obtin un pret de cel putin 3.500 lei/kg, oamenii nu vand pentru ca ar intra in faliment. In plus, daca dau la pretul actual de 2.200-2.300 lei/kg, nu vor putea incepe noul an agricol", ne-a spus Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale din judetul Timis. Pe de alta parte, procesatorii nu mai achizitioneaza grau pentru ca au deja rezerve facute. "In acest moment nu mai luam grau. Asteptam sa vedem ce se va intampla cu recolta de anul acesta. Deocamdata nu se stie nimic, nimeni nu poate spune cat grau va fi si de ce calitate", ne-a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie (ANAMOB).
Productia va avea mult de suferit daca umiditatea atmosferica se pastreaza
Reprezentantii procesatorilor spun ca, in acest moment, pretul painii ramane neschimbat, dar totul depinde de pietele locale. "In tara sunt peste 6.000 de unitati de morarit-panificatie si fiecare are o tehnologie proprie si conditii specifice de productie. Pretul painii este la latitudinea fiecarui agent economic care hotaraste daca scumpeste sau nu painea", a spus Viorel Marin. La randul lor, producatorii agricoli spun ca nu exista motive de scumpire a painii. "Graul nu s-a scumpit, oferta actuala fiind de 2.300 lei/kg. Pretul painii nu se poate majora pentru ca procesatorii au cumparat grau cu 2.600-2.800 lei/kg, iar o scumpire ar putea fi justificata numai daca graul ar fi vandul la un pret de peste 6.000 lei/kg, ceea ce nu sunt sanse sa se intample, chiar si in conditiile unei recolte slabe", ne-a precizat Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale din judetul Timis. Recolta din acest an, pe care toata lumea o asteapta cu sufletul la gura, se anunta mai slaba decat cea de anul trecut. "Pe langa problema legata de calitatea graului din zona Olt-Teleorman, unde 30% din recolta va fi grau furajer, avem dificultati cu recoltatul. Daca in urmatoarele zile vremea nu ne va permite sa intram in lan si sa recoltam, atunci vor aparea intr-adevar probleme", ne-a precizat Gheorghe Flutur. Pana in acest moment, Ministerul Agriculturii nu are o situatie privind culturile de grau afectate de inundatii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite