Painea se va scumpi din cauza normelor UE si a costurilor cu energia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se considera ca timbrul va elimina evaziunea fiscala, iar eticheta ne va indica producatorul si ingredientele pe care le vom consuma. Acest surplus de calitate, alaturi de cresterea costurilor cu

Se considera ca timbrul va elimina evaziunea fiscala, iar eticheta ne va indica producatorul si ingredientele pe care le vom consuma. Acest surplus de calitate, alaturi de cresterea costurilor cu gazele si curentul, se va regasi in pretul painii din acest an. Brutarii romani vor invata in acest an sa aplice in fabricarea painii normele igienico-sanitare existente in UE. Pentru aceasta, Rompan a elaborat un ghid cu norme care vizeaza modificari in procesul de fabricare a painii, dar si comportamentul igienico-sanitar al morarilor si brutarilor.
* Faina nu se va intalni cu painea. Noile norme prevad un anumit aranjament al fabricii, o anumita igiena a personalului, a depozitarii fainii, a productiei, a transportului si distributiei painii. "In fluxurile tehnologice, faina nu se va mai intalni cu painea, astfel incat aceasta sa nu fie infestata cu germenii existenti in materia prima. Pentru aceasta, fabricantii vor fi nevoiti sa investeasca cel putin 10.000 de euro, daca fabrica e mica, si aproape 100.000 de euro daca fabrica este mare", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.
* Brutarii, cu unghiile taiate si mustata rasa. "Fabricile au obligatia sa puna dusuri, sa schimbe chiuvetele cu cele care au pedala sau celula foto, astfel incat personalul sa nu atinga robinetii. Brutarii vor purta echipament de protectie, nu vor mai sta cu bustul gol, iar sudoarea nu le va mai curge in malaxoare. Acestia isi vor taia unghiile, isi vor proteja parul, astfel incat consumatorii sa nu mai gaseasca in paine fire de par. Mai mult, se va recurge chiar si la taierea mustatii brutarului", sustine presedintele Rompan.
* Navetele si masina de paine, dezinfectate. "Painea este un aliment de baza si trebuie transportata si distribuita la fel ca si carnea, laptele sau mezelurile. De aceea, navetele si masina de paine vor fi dezinfectate. La fel si utilajele fabricii", declara, optimist, Popescu.
* Politia painii. Dupa cum stim, romanii accepta greu normele, mai ales daca acestea sunt "doar" igienico-sanitare. "In prezent, peste 80% din unitatile din morarit si panificatie ar trebui inchise. Daca autoritatea nu-si face datoria, vine Bruxelles-ul in control si reevalueaza intreaga activitate din morarit si panificatie. Ultima reevaluare din partea UE a fost intre 1 iunie si 31 decembrie 2005", sustine Aurel Popescu.
Timbru rezistent la coacere
Rompan colaboreaza cu Ministerul Agriculturii pentru a introduce timbrarea la fabricarea painii. Intentia vizeaza eliminarea evaziunii fiscale, care a ajuns la aproape 8.600 miliarde de lei. "Timbrul va fi lipit pe paine inainte de coacere. Acesta va fi confectionat dintr-o substanta speciala care va rezista la coacere si va ramane pe paine", adauga presedintele Rompan. In final, painea va fi ambalata si va purta o eticheta care va indica ingredientele, gramajul, producatorul si amelioratorii continuti. ,Aceasta paine va fi si mai scumpa cu 5-10%, in functie de costuri, dar si de regiuni", conchide Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Evaziunea fiscala, 8.600 mld. lei vechi
* 3.500 mld. din paine
* 1.100 mld. din faina
* 4.000 mld. neplata impozitelor
Unitati care se vor inchide
* 2.800 fabrici de paine
* 3.500 mori
* 80% nu corespund normelor UE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite