Painea ecologica, inexistenta pe piata romaneasca
0* Obtinuta experimental, o paine costa 50.000 lei * Cea din import a rezistat pe piata doar un an
Romanii nu se pot bucura de paine sau produse de patiserie ecologice, care sa nu contina substante chimice. Desi cateva sute de producatori s-au incumetat sa cultive grau ecologic, in Romania nu exista unitati de panificatie care sa foloseasca un astfel de grau. Din acest motiv, toata cantitatea de grau ecologic obtinuta se indreapta catre export. Graul asteapta in silozuri pana la sosirea unui client strain sau este dat fermelor de pasari, pentru obtinerea de oua ecologice. Pana acum au fost exportate in Italia, Olanda, Germania, Ungaria si Austria 1.500 tone grau de foarte buna calitate, produs in Dobrogea si 5.000 tone grau mai slab calitativ, ne-a declarat presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, Ion Toncea. De asemenea, mai exista un disponibil important de grau ecologic pentru export, Ministerul Agriculturii estimand pentru acest an o productie de grau ecologic de 40.000 tone (fata de 15.000 tone recoltate anul trecut). "Cantitatea de grau ce poate fi obtinuta este mica, deoarece suprafetele de cultura nu pot fi prea intinse, fiind necesar un teren curat, cu apa de suprafata si cea freatica nepoluate. Dureaza aproximativ trei ani pana cand pamantul este curatat de chimicale. Ca sa aiba succes, plantatiile ecologice trebuie sa fie izolate de restul culturii prin randuri cu plante inalte, cum ar fi porumbul si floarea-soarelui. Folosim numai ingrasamant natural, iar spatiile de depozitare sunt igienizate numai cu produse naturale. Productia obtinuta poate fi de doar 2-3 tone/hectar", ne-a declarat Dorin Dogar, un producator de grau ecologic. El spune ca ar prefera sa-si vanda graul in tara, dar procesatorii nu sunt interesati sa cumpere, deoarece fabricarea painii ecologice nu este rentabila. "Pretul acesteia ar fi prea mare pentru buzunarul romanilor. In primul rand, din cauza pretului ridicat al graului (peste 160 euro/tona, fata de 110 euro tona de grau normal), iar in al doilea rand pentru ca morile si liniile de fabricatie trebuie sa fie folosite numai in scopul obtinerii de produse ecologice", a precizat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania ANAMOB. In ciuda dificultatilor, initiative in acest sens exista, primul care a inceput fabricarea experimentala de paine ecologica fiind Institutul de Bioresurse Alimentare Bucuresti. "Este important ca intreg sistemul, de la cultivarea terenului si pana la comercializarea painii, sa fie certificat. Obtinerea unei astfel de autorizatii costa in jur de 3.000 euro. Avand in vedere toate costurile, pretul unui kilogram de faina ecologica ajunge la 30.000 lei, iar al unei paini la aproximativ 50.000 lei", ne-a declarat directorul IBA, Anastasia Belc. Intrucat painea ecologica obtinuta la IBA nu este destinata comertului, pe piata romaneasca s-ar putea comercializa eventual paine importata. A si existat o initiativa in acest sens, insa intreprinzatorul in cauza a fost nevoit sa renunte la scurt timp dupa lansarea afacerii. "Am importat paine ecologica pe care o vindeam in marile magazine din Bucuresti cu 55.000 lei la o greutate de 250 grame. Nu a rezistat pe piata nici un an, pentru ca nu se vindea", ne-a declarat reprezentantul firmei care a incercat sa comercializeze paine ecologica din import, Radu Panait.