Păcura din construcţii va fi taxată ca motorina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 15 euro/tonă, acciza va creşte la 374 de euro/tonă.

Specialiştii Ministerului Finanţelor au observat că unii constructori folosesc păcura drept combustibil pentru utilajele lor, iar în Codul fiscal păcura este catalogată ca agent pentru încălzire, nu drept carburant pentru motoare. Diferenţa dintre cele două categorii constă în nivelul de accizare a acestor combustibili: păcura (agent de încălzire) este taxată cu 15 euro/tonă, în timp ce motorina (carburant pentru motoare) este taxată cu 374 de euro/tonă.

Altfel spus, în opinia specialiştilor de la Finanţe, cei care utilizează păcura drept carburant pentru motoare plătesc o acciză mult prea mică faţă de şoferii care utilizează motorina. Astfel că, printr-un proiect de ordonanţă postat pe site-ul ministerului, se stabileşte că păcura va trebui să fie marcată de către cei care o produc sau comercializează, astfel încât să se recunoască fiscal faptul că aceasta este folosită doar ca agent de încălzire. Păcura care urmează a fi folosită drept carburant nu va fi marcată, astfel că va fi accizată ca şi motorina, respectiv cu 374 de euro/tonă în loc de 15 euro/tonă.

Distribuitorii de utilaje nu recomandă păcura

„Credem că impactul acestui proiect va fi unul mai mult emotiv decât financiar, pentru că în piaţă mai sunt foarte puţine utilaje care folosesc păcura drept carburant", ne-a declarat Petre Moroianu, reprezentantul Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje de Construcţii. 

Citeşte şi: Titlul proiectului de act normativ

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite