Pachet uriaş pentru salvarea Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au înfiinţat un fond de 750 de miliarde de euro pentru calmarea pieţelor financiare şi rezolvarea crizei elene. După mai multe şedinţe de cădere, euro şi bursele lumii au crescut ieri semnificativ, ca reacţie la decizia liderilor europeni de a înfiinţa un fond de criză cu o valoare uriaşă.

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană (EU), reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi liderii marilor bănci centrale europene au elaborat un fond de intervenţie de urgenţă în valoare de 750 de miliarde de euro.

Decizia a fost luată în cadrul unor discuţii maraton ce au avut loc week-end-ul trecut înttre liderii lumii financiare, în contextul în care costul finanţării datoriei Greciei a atins cote record, iar tensiunea de pe pieţe au început să ameninţe moneda unică. FMI va contribui la formarea pachetului cu 250 de miliarde de euro, iar statele din zona euro cu 500 de miliarde de euro - 440 de miliarde de euro constând în garanţii şi 60 de miliarde de euro într-un instrument de credit.

Germania aprobă pachetul astăzi

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, declara week-end-ul trecut că planul poate fi pus la punct „până luni dimineaţă (n.r. - ieri), la deschiderea pieţelor". Iar asta în contextul în care preşedintele american Barack Obama le-a spus duminică lui Sarkozy şi cancelarului german Angela Merkel să stabilească acţiuni ferme pentru a consolida încrederea în pieţe.

Merkel a anunţat că guvernul Germaniei va avea o contribuţie de 22,4 miliarde de euro şi că intenţionează să aprobe pachetul astăzi. „Mâine (n.r - astăzi) vom aproba legea ce este necesară pentru a garanta viitorul monedei euro", a spus Merkel.

Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn, a declarat că pachetul „dovedeşte că vom apăra moneda euro cu orice preţ". Unii analişti s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte succesul acestui pachet.

„Prin stabilirea unui fond de 750 miliarde euro pentru bailout-ul Greciei şi ajutorarea altor guverne aflate în dificultate, Germania şi alte state europene puternice urmează un vis care ar putea să nu-şi găsească locul în realitate", a declarat Peter Morici, profesor la Universitatea Maryland din SUA. În plus, alţi analişti consideră că, prin acest fond, Europa câştigă doar timp să calmeze pieţele.

Reacţie pozitivă pe burse

Bursele din întreaga lume au crescut puternic ieri, după ce liderii finanţelor mondiale au anunţat pachetul pentru stabilizarea pieţelor. Astfel, FTSE 100, indicele pieţei londoneze, a creştea la finele şedinţei de ieri cu peste 4%, în timp ce DAX 30, media bursei de la Frankfurt, avansa cu peste 4,75%.

Cea mai semnificativă apreciere au înregistrat-o însă acţiunile de pe Bursa de la Paris, de aproape 9%. Piaţa niponă a urcat ieri cu 1,6%, în timp ce cotaţiile de pe Wall Street au închis cu creşteri de aproximativ 4%. Pe Bursa de la Bucureşti, indicele pieţei a urcat cu 9,69%. Şi euro a câştigat teren în raport cu dolarul, în creştere cu 1,75%, până la 1,2969 dolari/euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite