PROGNOZĂ: preţul petrolului va creşte cu 20% în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, petrolul se va scumpi semnificativ, reiese dintr-o analiză realizată pentru „Adevărul“ de Dan Berendel, trader internaţional de produse petroliere, proprietarul companiei Master Chem Oil. El vorbeşte despre „pocherul iranian“, un joc plin de riscuri care ar putea schimba radical raportul dintre aur şi perol.

Aurul încinge fantezia oamenilor din vremuri străvechi. Pentru aur, dar şi pentru petrol, numit şi „aurul negru“, s-au dus razboaie, s-au format culturi înalte şi au dispărut civilizaţii în negura timpului. Atât aurul, cât şi ţiţeiul sunt mărfuri şi, cu toate acestea, în ultimii doi ani, ele prezintă interesante şi semnificative decorelări de preţuri. Graficul evoluţiei cotaţiilor arată că diferenţialul dintre ele are o valoare de maxim în ultima perioadă de timp (vezi grafic).

Scumpirea ţiţeiului se propagă în toată economia


Spre deosebire de creşterea preţului la aur, creşterea preţului la ţiţei are efecte imediate în toate ramurile economiei, cât şi în consumul zilnic. Ca efect al ultimei creşteri a preţului la ţiţei, au apărut numeroase comentarii ale organismelor economice internaţionale, care avertizau că o continuare a acestui trend poate duce la o nouă recesiune economică la nivel mondial. În schimb, creşterea cu 28% în ultimile opt luni a preţului la aur nu a reprezentat un pericol pentru economia mondială. În prezent, uncia de aur costă 1.651,5 dolari SUA, adică in jur de 1.234 de euro. Cu zece ani în urmă, preţul nu depăşea 400 de dolari SUA.
Există teoria că în momente de incertitudine foarte mulţi investitori preferă să cumpere aur. Cine a făcut asta, având în vedere că în ultimii cinci ani preţul aurului s-a triplat, a avut numai de câştigat. În opinia unor analişti, este posibil că în acest an preţul aurului să depăşească valoarea de 2.000 de dolari SUA uncia - fapt care pare probabil, având în vedere situaţia economică confuză la nivel global.

Măsurile FED influenţează aurul

Incertitudinea în privinţa  situaţiei social-politice complexe din Europa, unde criza datoriilor a afectat puternic încrederea  investitorilor, a fost factorul major care a dus la creşterea preţului la aur în primele două luni ale acestui an. Pe de altă parte, scad şansele că în următoarele luni de zile să asistăm la un nou program de măsuri de stimulare a creşterii economice în SUA (QE3), iar aceasta a dus la o scădere, urmată de o stabilizare a cotaţiei la aur în intervalul 1.600-1.700 de dolari SUA/uncie. Preţul la aur rămâne un bun indicator despre sentimentele ce-i incearcă pe investitori, în ceea ce priveşte posibila lansare a unui nou program de stimuli economici din partea FED-ului. După ultimele două şedinte ale acestui organism, preţul aurului a fost primul care a scăzut, atunci când s-a confirmat că, deocamdată, nu e cazul de vreun QE3. După şedinţa FED-ului din 13 martie 2012 cotaţia a scăzut în câteva ore cu 80 de dolari SUA/ uncie, adică cu aproape 5%.

Dobânzile scad, mărfurile se scumpesc

Un alt factor care a dus la creşterea cotaţiilor la mărfuri în ultimii ani a fost şi faptul că dobânzile de referinţă a principalelor valute au scăzut până aproape de zero. Investitorii au trebuit să-şi redirecţioneze astfel lichidităţile pentru pieţele unde pot face profituri mai mari decât un eventual câştig din aceste dobânzi la depozite. Fenomenul de globalizare şi dezvoltarea mijloacelor de comunicaţie au dus la creşterea numărului investitorilor în aceste produse financiare. Este greu de făcut o corelaţie între evoluţia preţului la aur şi mediul economic. Cotaţia a crescut constant în ultimii 10 ani, chiar dacă am avut o perioadă de creştere economică până în 2008, urmată de recesiune.

Factorii geopolitici influenţează petrolul

Creşterea preţului la ţiţei a fost susţinută în ultimul an, nu atât de factori economici, cât de cei geopolitici. Anul acesta, situaţia din Iran ţine capul de afiş. Pericolul iranian imediat rezidă din potenţialul acestui conflict de a dinamita evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale. Preţul la ţiţeiul de tip BRENT, specific zonei europene, reacţionează sensibil, ajungând astfel de la 122 de dolari SUA pe baril, în urmă cu aproximativ două săptămâni, la un minim de 116,8 dolari SUA, respectiv 118,4 dolari SUA în 19aprilie.

Fluctuaţii mari în funcţie de agenda iraniană


Deschiderea de ultimă oră a regimului de la Teheran, care a permis inspecţii internaţionale, a dus la scăderea preţului. Alţi factori n-au mai contat. Deocamdată. Bineinţeles că, în cazul în care factorii decizionali din SUA vor decide lansarea unui nou program de stimulare a economiei americane, vom asista probabil la o nouă creştere a preţului la ţiţei şi la aur. Toate pieţele financiare vor înregistra creşteri. Spre deosebire de preţul la aur, care a scăzut în ultimele săptămani, preţul la ţiţeiul de tip BRENT, specific zonei europene, se menţine ridicat, pe fondul riscului izbucnirii unui conflict în zona Golfului Persic. Evoluţia aceluiaşi factor de risc se observă şi în diferenţialul de preţ între ţiţeiul de tip WTI si ţiţeiul de tip BRENT care a ajuns la aproape 15,3 de dolari SUA, de la 22 dolari la finalul lunii martie.

Scad diferenţele dintre Brent şi WTI!

Interesantă a fost şi evoluţia din ultimele două săptămâni a diferenţialului dintre preţul la ţiţeiul de tip BRENT şi ţiţeiul de tip WTI, specific continentului american. Corelarea dintre BRENT şi WTI poate fi considerată a fi robustă, deoarece a însemnat în aprilie 2012 un factor de 0,78. În primul cvartal 2012, preţul mediu la BRENT s-a situat la 118, 5 dolari SUA, iar la WTI era de 103,03 dolari SUA. Dacă în data de 11 aprilie 2012, diferenţa de preţ între aceste două tipuri de ţiţei a fost de 21,5 dolari, o săptămână mai târziu, această diferenţă a ajuns la 13 dolari.
Evoluţia spectaculoasă a acestui diferenţial s-a datorat scăderii preţului la BRENT şi creşterii preţului la ţiţeiul de tip WTI. Aceste două preţuri merg de regulă în paralel, dar în perioada amintită s-au aflat în totală divergenţă! Neaşteptată a fost creşterea cotaţiei la WTI, care s-a datorat în mare măsură faptului că proprietarii conductei Seaway, care transportă ţiţei din Midwest în Golful Mexic, au cerut autorităţilor federale din SUA aprobarea de începere a  operaţiunilor de transport cu două săptămâni mai devreme decât data propusă iniţial, 1 iunie.
Această conductă este programată să transporte zilnic 150.000 de barili la terminalele din Golful Mexic, pentru a fi exportaţi apoi din Statele Unite. Având în vedere că ţiţeiul de tip WTI este din punct de vedere calitativ mai bun decât ţiţeiul de tip BRENT, această noua „cale“ poate deveni o alternativă pentru rafinăriile din Europa. Diferenţialul de spread, între cele două tipuri de ţiţei, poate să ajungă la valoarea zero până la finalul anului şi cotaţiile celor două produse să se egalizeze, sau chiar WTI să devină puţin mai scump decat BRENT-ul, la fel ca în urmă cu trei ani!

Prognozele sunt tot mai optimiste

Analiştii pieţei de mărfuri de la Credit Suisse au îmbunătăţit cu 20% prognoza anului 2012 pentru ţiţei, ajungând astfel la 125 de dolari SUA pe baril, preţ mediu anual la BRENT, respectiv 130 de dolari SUA preţ-ţintă la sfârşitul anului. Estimarea se bazează pe relansarea conjuncturii globale, ca şi a riscurilor ce ar putea periclita livrările stabile de petrol. Aceaşi bancă a emis vineri, 20 aprilie, şi prognoza pentru WTI pe care a îmbunătăţit-o cu 12%, ajungând astfel la un preţ mediu anual prezis pentru 2012 de 112 dolari SUA.

Maxime multianuale la bursele din SUA

Deşi este un an electoral, este totuşi puţin probabil să avem un nou program de stimulare a economiei din partea FED-ului, iar atât timp cât SUA a avut în ultimul timp date economice bune, chiar dacă ritmul de creştere este lent, indicii burselor din SUA sunt la maximele ultimilor patru ani. Se tot discută despre eliberarea rezervelor strategice de petrol de către SUA şi alte state europene pentru a tempera creşterea preţului, un „paloş“ care poate, dar nu trebuie să şi domolească creşterea preţurilor la ţiţei, pe termen mediu, iar un posibil QE3, combinat cu o eventuală înrăutăţire a situaţiei din Iran ar putea duce chiar la o variaţie masivă a preţului la ţiţei.
"În aceste condiţii geopolitice, prognoza privind corelaţia între variaţia preţului la ţiţeiul de tip Brent şi cel al aurului este dificilă, atât timp cât vom avea situaţia din Iran drept factor de risc. Pocherul iranian abia a început", concchide traderul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite