POVESTEA AFACERILOR DE SUCCES

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coca Cola - de la un medicament in care nimeni nu voia sa investeasca la cea mai cunoscuta marca din lume Mai toata lumea a auzit de Coca Cola. Insa, mai putin stiut este faptul ca, initial, Coca

Coca Cola - de la un medicament in care nimeni nu voia sa investeasca la cea mai cunoscuta marca din lume
Mai toata lumea a auzit de Coca Cola. Insa, mai putin stiut este faptul ca, initial, Coca Cola a fost un medicament din frunze de coca, un fel de versiune fara alcool a vinurilor, foarte la moda in anii 1890. In primul an de existenta, Coca Cola a fost o povara financiara pe umerii creatorului sau, doctorul John Pimberton. Asta pentru ca veniturile obtinute din vanzarea bauturii, de doar 50 de dolari in primul an au fost mult mai mici decat cheltuielile- de 70 de dolari.
Inceput dezastruos
In primul deceniu de existenta, Coca Cola nu se vindea decat la dozator. De exemplu, in 1886, anul aparitiei pe piata, vanzarile erau de circa sase pahare pe zi la pretul de 6 centi pe pahar. De altfel, primii zece ani de existenta au reprezentat o perioada tulbure pentru Coca Cola. Compania si-a schimbat proprietarii in repetate randuri, insa, pana in 1899, nici unul dintre acestia n-a acordat prea mult timp si nici bani dezvoltarii marcii. O tentativa timida a avut loc in 1893, cand au aparut primele reclame Coca Cola, pictate pe peretii blocurilor din orasele americane. Vanzarile n-au crescut insa pe masura asteptarilor.
Impulsul pentru explozia vanzarilor: distributia la sticle
Coca Cola a inceput sa fie vanduta in sticle abia in 1899. A fost nevoie de initiva patronului unui magazin de dulciuri pentru ca proprietarul de la acea vreme al Coca Cola, Asa Chandler, sa accepte ideea unei distributii "revolutionare" pentru acele vremuri. Rezultatele au depasit asteptarile. Chiar daca pretul unei sticle de Coca Cola era de 1 dolar, fata de cei 5 centi cat costa un pahar, americanii erau atat de incantati ca pot consuma Coca Cola oriunde, incat, dupa un an de zile, Asa Chandler a ajuns cel mai bogat om din Atlanta.
100 de ani de crestere
Dupa 10 ani de la incheierea primului acord cu o firma de imbuteliere, numarul intreprinzatorilor care "ambalau" Coca Cola ajunsese la peste 400, numai pe teritoriul Statelor Unite. Pana in 1940, firma era deja prezenta in 44 de tari. Managementul Coca Cola a reusit sa transforme al doilea razboi mondial intr-o oportunitate pentru companie. Contractul de aprovizionare a trupelor americane a permis gigantului american sa finanteze deschiderea a 64 de puncte de imbuteliere in diferite colturi ale lumii. Dupa terminarea razboiului, acestea au fost folosite in scopuri comerciale. (Amanunte despre evolutia companiei Coca Cola pana azi, in Adevarul Economic din aceasta saptamana.)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite