POVESTEA AFACERILOR DE SUCCES - BestJobs.ro - de la "o idee venita in timpul liber" la 400.000 de euro pe an din vanzarea de anunturi pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calin Fusu, fondatorul si actionarul majoritar al Neogen, firma care administreaza site-ul BestJobs.ro a terminat liceul la doar 16 ani, la 21 facultatea si la 29 si-a luat si doctoratul. De asemenea,

Calin Fusu, fondatorul si actionarul majoritar al Neogen, firma care administreaza site-ul BestJobs.ro a terminat liceul la doar 16 ani, la 21 facultatea si la 29 si-a luat si doctoratul. De asemenea, la numai 23 de ani a devenit directorul unei firme de brokeraj la Bursa din Chisinau. Cu brokerajul a mers bine pana cand a pierdut 40.000 de dolari, intr-o singura zi. BestJobs.ro este cel mai mare site Internet de locuri de munca. In fiecare luna, pe BestJobs.ro, cei in cautarea unui loc de munca isi pot incerca norocul candidand pentru unul din cele peste 2.000 de locuri de munca noi anuntate pe site. Pentru cei mai multi romani, BestJobs inseamna o fereastra deschisa pe ecranul calculatorului si un program destept care le trimite CV-ul pe ecranul angajatorului. Putini stiu insa ce inseamna echipa din spatele BestJobs.ro si prin ce aventuri au trecut pana sa ajunga un nume de referinta pe Internetul romanesc. Despre toate acestea povesteste Calin Fusu, directorul general si fondatorul firmei Neogen.
In 2000 nu voiam decat un singur lucru - sa fim milionari
- Cand si cum a fost creata firma Neogen?
- Era prin anul 2000 si munceam pentru o firma de investitii imobiliare din Targu Mures. Aveam nevoie de un programator care sa faca site-ul firmei. In loc de unul, au venit trei, care mi-au propus, nu sa faca site-ul pentru firma mea, ci sa facem o firma impreuna. Am cedat ispitei...
- Ce viziune aveati la vremea aceea asupra firmei? Planuiati sa creati cel mai mare site de locuri de munca din Romania?
- Este amuzant. In 2000 nu voiam decat un singur lucru: "sa fim milionari". Am pornit la drum fara sa stim exact care este directia in care ne indreptam. Lucrurile nu erau foarte clare atunci, un lucru era sigur: voiam sa scoatem bani de pe Internet.
- Care a fost primul pas? Cat ati investit initial si in ce?
- Firma a pornit ca un Internet Cafe inTargu Mures. Investitia initiala a fost circa 5.000 de dolari, cu care am infiintat firma, am cumparat calculatoare si am platit chiria. Ideea cu BestJobs.ro ne-a venit mai tarziu, cand nu aveam clienti in Internet Cafe si, in timpul liber, asociatii mei programau site-uri web.
- Care a fost cea mai mare satisfactie pe care v-a adus-o firma?
- Daca va spun, o sa radeti. Nu a fost nici cand vedeam ca cifra de afaceri se tripleaza an de an, nici cand am primit primele premii Internetics si nici anul acesta, cand am ajuns sa castigam 350.000-400.000 de euro anual din vanzarea anunturilor. Cea mai mare satisfactie am avut-o cam la un an si jumatate de la deschiderea firmei, cand am avut primele incasari. Abia lansasem BestJobs.ro si totul era gratuit. La un moment dat, am bagat o oferta: anunturi nelimitate cu 100 de dolari/an. Si am vandut vreo 10 astfel de pachete. Topaiam toti de bucurie, pentru ca ajusesem sa castigam 1.000 de dolari, dupa un an si jumatate de munca...
- Au fost si momente descurajante?
- Cred ca au fost doua. Primul, in primele luni de functionare ale firmei cand ne mergea foarte prost. Nu aveam incasari si, desi eram si actionari si salariati, nu vedeam nici un ban. Atunci s-a discutat daca sa mai continuam sau nu. Nu ne-am dat batuti. O alta categorie de probleme apare atunci cand ne "moare" serverul si site-urile noastre nu mai sunt accesibile pe Internet. Toti banii nostri vin de acolo. Asa ca stam cu inima in pioneze, pana vedem daca serverul poate fi reparat sau nu. Cred ca omul pe umerii caruia apasa cea mai mare responsabilitate in firma este administratorul serverului.
Obiectivul nostru - sa nu mai folosim nici o hartie, sa facem tot pe calculator
- Cat a contribuit experienta anterioara la succesul afacerii Neogen?
- Pot spune ca Neogen este al doilea loc de munca al meu. Dupa ce am terminat facultatea, m-am angajat ca broker la bursa. La 23 de ani, firma pentru care lucram m-a trimis la Chisinau ca director al filialei proaspat deschise. Afacerile la Chisinau mergeau prost, asa ca au inchis respectiva filiala si m-am intors in tara. Insa nu mi-a fost sortit sa raman mult timp broker la bursa. Intr-o zi, tin minte ca si azi, era a doua zi dupa aniversarea mea, m-am dus la munca si am pierdut 40.000 de dolari din banii unui client cumparand actiuni Azomures. Am invatat cea mai importanta lectie profesionala: niciodata sa nu mergi la munca dupa ce ai baut cu o seara inainte. Dupa esecul de la bursa, am fost trimis la Targu Mures sa ma ocup de investitiile imobiliare ale firmei respective.
- Dar in cazul afacerii Neogen, care a fost cea mai importanta lectie?
- La Neogen, in fiecare zi avem de invatat o lectie. La inceput, nu stiam nimic din ce inseamna administrarea unei baze date, a unui site, sau de ce nu, a unei echipe. Am citit foarte mult - documente pe care le gaseam pe Internet si am aplicat ce mi se parea mai bun aproape imediat. La fel, am invatat si din propriile greseli. Acum pot spune ca suntem firma cu cel mai mult know-how despre ce inseamna sa faci afaceri pe Internet. Avem programe care raspund automat la mailurile de la utilizatori, gestioneaza convorbirile telefonice cu clientii, inregistreaza automat vanzarile etc. Obiectivul nostru: sa nu mai folosim nici o hartie, sa facem tot pe calculator.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite