PIB-ul anului 2012: ce îl ridică, ce îl coboară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii financiar-bancari cred că economia poate avansa mai mult dacă utilizăm şi resursele nefolosite. Dar creşterea Produsului Intern Brut este frânată din cauza unor măsuri greşite. În anii dinaintea crizei, Produsul Intern Brut (PIB) avea un potenţial de creştere de 4-4,5%, dar economia avansa cu peste 7%.

Acum, la acelaşi potenţial de 4-4,5 procente, economia abia dacă ajunge la un plus de 2%. Altfel spus, un motor slab a fost supraturat în perioada 2005-2008 şi era aproape să se gripeze prin supraîncălzire, iar acum acelaşi motor este şi slab, şi subturat.

Ce putem face pentru a întări acest motor, astfel încât creşterea din anii viitori să fie şi puternică, şi sustenabilă - aceasta a fost una dintre temele abordate de Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari (AAFBR) în cadrul conferinţei „România între trecut şi viitor", desfăşurată ieri la sediul Băncii Naţionale a Românei. Din răspunsurile enunţate de către membrii AAFBR (economişti-şefi ai băncilor comerciale de top) reiese că există încă destule resurse pentru ca economia să avanseze sănătos, dar sunt şi multe bariere în calea progresului.

Click pe foto pentru a vedea prognoza PIB-ului pe anumite domenii de activitate



O treime din populaţie stă pe tuşă

Printre marile resurse de creştere pe care nu le utilizăm la maximum se numără chiar forţa de muncă. În opinia economiştilor, există în zona rurală aproape o treime din populaţie care „nu participă cu mare lucru la formarea PIB şi care produce doar pentru autoconsum".

De asemenea, „din activităţile agricole, statul şi restul economiei nu câştigă atât cât ar trebui, pentru că zona este slab fiscalizată". Pentru a fructifica acest potenţial, este nevoie, în primul rând, de ridicarea gradului de pregătire profesională a oamenilor care trăiesc la ţară (ca ei să se poată angaja în activităţile de la oraş) şi de crearea unei infrastructuri locale pe care să se poată face naveta între oraşe şi sate. Creşterea mobilităţii populaţiei ar putea aduce un plus de trei puncte procentuale la PIB-ul potenţial al României, estimează analiştii.

Încă n-am intrat în „era 3D"

Un alt domeniu cu mare potenţial unde suntem încă în urmă este tehnologia. „Lumea, în jurul nostru, trece de la 2D la 3D, se digitalizează, se robotizează, în timp ce la noi performerii competitivităţii încă mai aparţin vechilor industrii. Când vom face şi noi acest salt tehnologic, potenţialul de creştere economică sustenabilă va avansa suficient de mult pentru ca şi România să se integreze în standardele lumii moderne", au conchis economiştii.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite