PIB-ul a scăzut cu 0,7% în trimestrul al III-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al treilea cu 0,7% faţă de aprilie-iunie şi cu 2,3% faţă de trimestrul trei din 2009. După primele 9 luni, declinul faţă de ianuarie-septembrie 2009 a fost de 2,3%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Conform primelor estimări, PIB-ul în trimestrul III 2010 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010. Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2009, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 2,5% pe seria brută şi cu 2,3% pe seria ajustată sezonier, se arată într-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

În primele nouă luni, PIB s-a redus cu 2,3% pe seria ajustată sezonier şi cu 1,9% pe seria brută, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2009.

Datele prezentate sunt "estimările semnal" ale INS. Institutul va anunţa varianta provizorie a indicatorilor la 2 decembrie.

Scăderea, prevăzută de analiştii economici

Evoluţia PIB a fost anticipată de analişti. Un sondaj intern al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, dat publicităţii miercuri, arăta că PIB a scăzut în trimestrul al treilea cu 0,7% şi cu o rată anuală de 2,3%. Asociaţia se aşteaptă ca economia să se reducă şi în ultimele trei luni ale anului, cu 0,1% rată trimestrială şi 2,5% rată anuală.

În aprilie-iunie 2010, economia a crescut cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior.

Autorităţile române, FMI şi CE estimează că pe ansamblul anului PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creşte cu 1,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite