PFA, colacul de salvare pentru microîntreprinderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultanţii fiscali recomandă regimul de persoană fizică autorizată (PFA) ca alternativă la microfirmă pentru a evita o serie de impozite impuse de stat. În lupta cu reducerea costurilor, firmele aleg să lucreze cu angajaţi înregistraţi ca persoane fizice autorizate şi economisesc până la 23% din taxele aferente salariilor.

Angajarea în regim de persoană fizică autorizată devine o practică tot mai des folosită de firmele care vor să evite plata unor contribuţii mari la stat pentru fiecare salariat.

În cazul unui salariat cu carte de muncă, cu toate taxele şi contribuţiile sociale plătite la stat, angajatorul cheltuieşte o sumă aproape dublă faţă de salariul net al acestuia.

„De exemplu, pentru ca un salariat să primească 100 de lei net, angajatorul trebuie să dispună de 180 de lei, din care 80 de lei sunt taxele şi impozitele datorate la stat", arată Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors. Aici sunt incluse plata CAS-ului, a fondului de şomaj, a asigurărilor de sănătate şi a celor medicale.

Dacă însă compania alege să lucreze în regim de colaborare cu o persoană care este înregistrată în regim de persoană fizică autorizată (PFA), atunci costurile scad considerabil, cu până la 23%. „În acest caz vorbim doar de plata unui impozit pe venit net de 16% şi 5,5% pentru asigurările de stat", mai spune Duca.

Dacă un salariat lucrează în regim de PFA, acesta poate lucra pentru două sau trei firme, prezenţa fizică nefiind necesară. „Domeniile în care o astfel de practică este aplicabilă sunt contabilitatea, vânzările, trainingul sau consultanţa", declară Bogdan Belciu, directorul firmei de consultanţă A.T Kearney.

În 2009, numărul PFA-urilor înfiinţate a ajuns la 40.776 faţă de 26.124 la sfârşitul lui 2008, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Avem astfel o creştere de 56% a persoanelor fizice autorizate pe fondul aplicării impozitului minim anual.

Microîntreprinderile, transformate în PFA

Firmele au plătit începând cu 1 mai 2009 un impozit minim cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au avut venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro), pentru venituri de peste 129 milioane lei. Pentru acele societăţi care au înregistrat profit s-a adăugat şi impozitul de 16% pe profit.

O parte dintre societăţile comerciale care aveau venituri mici, doar de câteva mii de euro, au preferat alternativa transformării în persoană fizică autorizată pentru a evita plata unor taxe mari la stat. „Dacă o microîntreprindere se transformă în PFA, atunci se face o economie de 10-15% din taxele pe care le-ar plăti în mod normal la stat", explică Emilian Duca, tax partner în cadrul BDO Tax Advisors. 

Şi dispariţia impozitului de 3% pentru microîntreprinderi va face ca numărul de PFA-uri să crească. Astfel, din 2010, microîntreprinderile vor fi taxate ca orice firmă şi vor plăti un impozit pe profit de 16% şi nu de 3% cât achitau până acum. Aici sunt incluse firmele care au maximum nouă angajaţi şi venituri anuale de până la 100.000 de euro.

„Renunţarea la acest regim de taxare de 3% ar putea determina firmele să se reorienteze spre organizarea de tip PFA pentru a evita plata contribuţiilor sociale mari ce cresc costurile cu forţa de muncă", arată Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În ceea ce priveşte angajarea salariaţilor în regim de PFA, acesta este un lucru încurajat de stat în alte ţări din Europa. „În Franţa această procedură este destul de folosită, preferabilă muncii la negru", explică Pârvan.

De 11 ori mai multe firme suspendate în 2009

Peste 133.000 de firme şi-au suspendat activitatea în 2009, de 11 ori mai multe decât în 2008.

„Trebuie să luăm în considerare efectul impozitului minim şi pe cel al crizei, care au dus la suspendarea acestor firme. Vorbim de societăţi mici, iar impactul dispariţiei lor ca cifră de afaceri este foarte redus", arată Bogdan Belciu, directorul A.T Kearney. El spune că majoritatea microîntreprinderilor închise anul trecut nu aveau activitate şi erau folosite doar pentru a evita plata impozitelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite