PCR a dat verdictul: un film violent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, DVD-ul cu producţia "Capcana mercenarilor" se va distribui împreună cu ziarul "Adevărul" Regizorul peliculei povesteşte că a filmat în fosta RDG timp de două - trei săptămâni

Vineri, DVD-ul cu producţia "Capcana mercenarilor" se va distribui împreună cu ziarul "Adevărul"

Regizorul peliculei povesteşte că a filmat în fosta RDG timp de două - trei săptămâni pentru că filmările costau mai puţin decât în România.

În fosta RDG, Sergiu Nicolaescu a găsit multe vestigii din epoca evocată, inclusiv castelul, a cărui aşezare s-a potrivit foarte bine cu acţiunea filmului care porneşte de la un fapt real.

"Povestea este reală, chiar a fost ucis câte un om în fiecare casă din sat, drept pedeapsă sau răzbunare. Baronul von Görtz era ungur şi avea o proprietate în Transilvania. Populaţia sătească era formată din români , care erau consideraţi iobagi. La sfârşitul războiului - înfrângerea Germaniei şi Austro-Ungariei -, prizonierii italieni eliberaţi au dat foc pădurilor. Görtz a vrut să-i pedepsească pe români", spune Nicolaescu.

Pentru un rol, Amza şi-a scos dinţii

Despre "transformarea" lui Amza în rol de mercenar, fără mustaţă, regizorul povesteşte că actorul nu refuza nicio transformare care i se cerea, dimpotrivă, îi plăceau provocările.

"În <> , îşi aminteşte Nicolaescu, Amza Pellea şi-a scos dinţii, de exemplu." Iar despre Mircea Albulescu crede că e un mare actor, "are forţă şi construieşte foarte atent genul acesta de roluri".

Cenzura n-a iertat

Sergiu Nicolaescu observă că personajul Görtz, într-o interpretare de mare forţă a lui Gheorghe Cozorici, "consideră că-i dreptul lui să facă tot ceea ce face din răzbunare împotriva sătenilor români sau a soţiei sale. Care este clar o femeie alcoolică şi uşuratică".

De altfel, intenţia sa a fost să povestească un fapt real, "evitat de comunişti ca şi lucrurile întâmplate în satul Trăsnea după cel de-al Doilea Război Mondial - moartea a 24 de români şi a unui evreu, împuşcaţi de 3 jandarmi unguri". "Eu am încercat să dau vina numai pe Görtz.

Am reuşit să scot filmul împotriva celor de la partid care l-au considerat prea violent", continua el, adăugând că nici în acest film cenzura n-a fost permisivă. "Nici vorbă de aşa ceva, exclamă regizorul, dar i-am îmbrobodit!"

Adevărul şi Radio Vacanţa vă invită la concurs. De vineri până luni, rămâneţi pe frecvenţa 100,1FM şi puteţi câştiga un DVD din Colecţia de Filme Istorice, semnate Sergiu Nicolaescu.

Povestea este reală, chiar a fost ucis câte un om în fiecare casă din sat, drept pedeapsă sau răzbunare. Baronul von Görtz era ungur şi avea o proprietate în Transilvania. Populaţia sătească era formată din români , care erau consideraţi iobagi.
Sergiu Nicolaescu, regizor

Replici celebre, fotografii, ringtonuri, interviuri şi articole inedite găsiţi pe www.filmeleadevarul.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite