Ouăle de Paşte s-au scumpit cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţurilor la ouă a fost de 27% de la Crăciun până în prezent, pe fondul crizei din februarie, când cererea a crescut peste nivelul producţiei.

Vedeta inflaţiei din primul trimestru al acestui an a devenit oul, care s-a scumpit în medie cu 27,1%, aşa cum cartoful a fost „pe val" în 2011, cu o creştere a preţului de peste 24% în aceeaşi perioadă. Datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că oul s-a scumpit în ultimii şapte ani (din 2005 până în 2012) cu 85%, din care 16% a fost scumpirea din perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2012. Avansul preţului la acest sortiment a fost puternic accelerat din cauza epuizării stocurilor, în ultima parte a lunii februarie, perioadă în care ouăle s-au scumpit brusc, cu 50% (potrivit patronatului crescătorilor de păsări).

Dar, vorba ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, „găina este un organism viu care face ouă, nu se poate opri", astfel că acea criză a trecut, însă românii au rămas cu preţurile ridicate. Acum, de Paşte, suntem nevoiţi să cumpărăm ouă la preţuri aproape duble faţă de sărbătorile din anii trecuţi.

Datele centralizate la Ministerul Agriculturii arată că în Capitală, în Ilfov, dar şi în Bistriţa-Năsăud, se găsesc cele mai scumpe ouă, preţul acestora fiind mai mare de un leu bucata. În judeţele din sudul şi din centrul ţării, preţurile sunt ceva mai mici, oul costând aici mai puţin de 70-80 de bani. Cele mai ieftine ouă, cu preţuri cuprinse între 50 şi 65 de bani bucata, se găsesc în Arad, Galaţi, Dolj, Mehedinţi şi Teleorman, iar în rest, preţurile oscilează între 80 de bani şi un leu bucata.

Inflaţia, la un nou minim istoric

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de februarie fiind de 0,42%. În luna martie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele serviciilor - cu 0,2%.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012) faţă de aprilie 2010 - martie 2011 este de 4,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum este de 4,6%, se arată într-un comunicat al INS. Reamintim că Banca Naţională a României a ridicat, în februarie, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază. 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite