Oțelul rusesc, câștigătorul Cupei Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizarea evenimentului sportiv în Rusia, în 2018, ajută producătorii autohtoni de oțel. Moscova a promis că va investi cel puţin 9,6 miliarde de dolari în stadioane, drumuri şi aeroporturi pentru a pregăti evenimentul.

Obligaţiunile emise de de marile companii producătoare de oţel din Rusia au înregistrat cea mai mare creştere din ultimele cinci luni, iar randamentele cerute de investitori pentru acestea au scăzut în urma anunţului că statul a câştigat licitaţia pentru a obţine dreptul de a organiza Cupa Mondială de Fotbal din 2018.

Randamentele pentru obligaţiunile denominate în dolari, scadente în 2013, emise de Severstal, cel mai mare producător de oţel din Rusia, au înregistrat vineri o scădere de şapte puncte de bază, ajungând la 5,217%. Joi, declinul a fost de 26 de puncte de bază, reprezentând cea mai mare scădere din luna iulie, informează Bloomberg.

O diminuare s-a observat şi la randamentele obligaţiunilor vândute de Evraz Group, a doua companie producătoare de oţel din Rusia.
Cursul rublei, moneda naţională a Rusiei, a înregistrat o apreciere de 0,6% în raport cu dolarul, ajungând la 31,2900 ruble/dolar pe bursa din Moscova, reprezentând cel mai mare câştig de la zi la zi din 18 noiembrie.

MODERNIZĂRI ÎN INFRASTRUCTURĂ

Mai mult, indicele bursier de referinţă Micex a atins cel mai înalt nivel din iulie 2008 şi până acum, după ce Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) a decis ca cel mai vizionat turneu sportiv din lume să se desfăşoare în Rusia. Africa de Sud, gazda din acest an a evenimentului, ar putea înregistra o creştere a Produsului Intern Brut de 0,5 puncte procentuale ca urmare a turismului şi a industriei generate, potrivit declaraţiilor ministrului de Finanţe autohton, Gordhan Pravin.

„Cupa Mondială va fi un sprijin important pentru obligaţiunile producătorilor de oţel, ale companiilor de construcţii şi ale celor din transporturi, ceea ce se va observa în următoarele trei luni", a declarat Vladimir Gersamia de la Threadneedle Asset Management, fond ce are în administrare active în valoare de peste două miliarde de dolari. „Victoria va duce la un număr uriaş de comenzi, care au lipsit pe plan domestic", a adăugat acesta.

INVESTIŢII DE APROAPE ZECE MILIARDE DE DOLARI

Pentru a câştiga drepturile de organizare, Rusia s-a angajat să construiască 13 stadioane şi să modernizeze alte trei. Guvernul de la Moscova va face „îmbunătăţiri majore şi va creşte capacitatea" la majoritatea aeroporturilor din cele 13 oraşe în care vor avea loc meciurile.

Costurile totale pentru construirea stadioanelor vor depăşi 9,6 miliarde de dolari (300 de miliarde de ruble), potrivit declaraţiilor lui Vladimir Putin, premierul rus.

Programul de modernizare va determina o creştere a numărului de parteneriate ­public-privat din Rusia şi va atrage sume importante prin investiţii străine directe, a arătat Chris Weafer, strateg-şef la UralSib Financial Corp. într-un interviu pentru ­Bloomberg. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite