Mariana Gheorghe, CEO Petrom: „Orice măsură s-ar lua nu va fi populară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România poate depăşi mai repede situaţia economică în care se află dacă măsurile Guvernului vor avea sprijin politic, susţine Mariana Gheorghe, CEO Petrom. Chiar dacă mediul de afaceri va fi afectat pe termen scurt de scăderea consumului, o majorare a taxelor ar fi avut un impact şi mai puternic, crede oficialul Petrom.

Situaţia economică în care se află România în prezent este dramatică, însă rapiditatea cu care vom trece peste această etapă depinde de calitatea deciziilor şi de acurateţea implementării lor, dar şi de sprijinul politic pe care trebuie să-l aibă Guvernul, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

„Dacă măsurile guvernamentale vor fi sprijinite de un spectru politic larg şi înţelese de comunitatea de cetăţeni şi de business, nu ar trebui să fim fatalişti sau pesimişti că va dura foarte mult revenirea. Indiferent cine va lua măsurile va avea nevoie de sprijin politic pentru realizarea lor, pentru că acestea nu vor fi nici populare, nici uşor de realizat, însă trebuie făcute", a subliniat şeful celei mai mari companii din România.

Creşterea taxelor duce la inflaţie

În acest fel, revenirea economiei româneşti nu se va întinde pe mai mulţi ani, ci se va resimţi anul viitor pe toate palierele, crede Mariana Gheorghe. În opinia sa, măsurile recent anunţate de Guvern - printre care reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor - vor determina o scădere puternică a cererii, ceea ce va afecta mediul de afaceri, mai ales în vânzările cu amănuntul. Însă alternativa, respectiv majorarea taxelor, ar fi avut un efect negativ şi mai mare.

„Măsurile luate de Guvern, pe termen scurt, vor avea acest impact asupra multora dintre businessuri, dar creşterea taxelor ar avea un impact şi mai puternic. Acest lucru ar duce la inflaţie, la creşterea preţurilor, deci capacitatea de cumpărare a populaţiei ar fi şi mai mult afectată, iar afacerile îşi vor vedea capacitatea de a investi, de a se dezvolta, trunchiată mai mult decât este în prezent", spune oficialul Petrom. Întrebată de oportunitatea scăderii fiscalităţii, Mariana Gheorghe a amintit faptul că România aplică deja o cotă unică avantajoasă.

„În multe din economiile vestice, ca răspuns la criză, s-au luat decizii de reducere a taxelor, dar totul trebuie pus în perspectivă, având în vedere că România, de exemplu, are o taxă pe profit foarte competitivă faţă de ţările vest-europene. Ceea ce nu înseamnă că nu există locuri unde ar putea exista astfel de măsuri, iar aici mă gândesc la contribuţiile sociale", susţine reprezentantul Petrom. Pe de altă parte, acest lucru ar pune şi mai multă presiune asupra bugetului, care şi aşa este sugrumat pentru acoperirea cheltuielilor curente cu sectoarele publice.

Cum se luptă Petrom cu criza

„Deci este greu de luat o decizie. Fiecare decizie are o anumită consecinţă pe care, dacă o urmărim consecvent şi o suplimentăm cu alte măsuri, se poate să avem speranţe că nu va fi numai rău", este de părere Mariana Gheorghe. În opinia şefului Petrom, autorităţile statului ar trebui să urmeze exemplul mediului de afaceri, care a recurs încă de anul trecut la reducerea cheltuielilor. „Nici nouă, sectorului privat, nu ne-a fost uşor să luăm aceste decizii, chiar ne-a fost foarte greu, dar este o măsură necesară (n.n. - reducerea cheltuielilor), care îşi va arăta rezultatele benefice tuturor în perioada următoare", a mai spus reprezentantul companiei petroliere.

De pildă, Petrom a tăiat drastic costurile anul trecut, iar rezultatele din primul trimestru au arătat îmbunătăţiri financiare.Cum a reuşit acest lucru o companie pe o piaţă aflată într-o scădere continuă de mai bine de un an şi jumătate? În primul rând, prin rapiditatea cu care a reacţionat, reconsiderându-şi strategia încă de la finele anului 2008, când primele semne ale crizei s-au făcut simţite pe piaţa locală. Pe parcursul anului trecut, Petrom şi-a asigurat linii de credit la mai multe bănci, în valoare totală de 1,6 miliarde de euro, iar reducerea costurilor a fost cuvântul de ordine în companie.

O altă reacţie pe care a avut-o Petrom a fost elaborarea unei noi strategii pentru următorii cinci ani, cu accent pe diversificarea businessului şi pe creşterea producţiei cu noi tehnologii, în parteneriate cu jucători importanţi de pe piaţa mondială, precum ExxonMobil, cu care colaborează pentru explorări în Marea Neagră. Nu în ultimul rând, programul de investiţii are un rol important, fiind bugetată pentru acest an o sumă-record de 1,6 miliarde de euro.

Surpriză: consumul industrial nu își revine

Cererea de carburanţi este unul dintre indicatorii care reflectă cel mai bine consumul privat. Dacă anul trecut cele mai mari reduceri ale consumului de carburanţi, de peste 10%, au fost în cazul segmentului industrial (către companii), iar vânzările către populaţie (retail) au stagnat, pentru acest an petroliştii estimau o relansare a vânzărilor către firme.

„Din păcate, din ce am văzut în primul trimestru, este clar că o reducere a vânzărilor comerciale de 25% reflectă o scădere a activităţii economice. Aşteptarea noastră nu s-a confirmat", a arătat Mariana Gheorghe. Şi retailul a început să arate dramatic: după stagnarea de anul trecut, piaţa a scăzut cu 7% în primele trei luni. Iar veştile proaste continuă pentru tot restul anului.

„Vom vedea per total o reducere mai mare de 5%, valoare pe care o prevedeam la începutul anului, dar este foarte greu de estimat în acest moment. Cert este că situaţia din sectorul public va afecta în continuare vânzările noastre, atât pe retail, cât şi pe comercial", a mai spus oficialul Petrom.

Întrebată dacă este posibil ca veniturile companiei din activitatea de petrol şi gaze să fie depăşite de cele din producţia de energie în viitor, Mariana Gheorghe a arătat că această inversare nu va avea loc în următorii zece ani.

O nouă energie curată

„Este sigur că vom creşte în aceşti zece ani contribuţia la cash-flow-ul nostru al acestei noi componente (n.n. - producţia de electricitate), însă sunt convinsă că explorarea şi producţia de petrol şi gaze vor rămâne coloana vertebrală a acestei companii", a punctat ea. Petrom construieşte o termocentrală şi dezvoltă un proiect eolian, cu finalitate în 2011.

În privinţa interesului companiei pentru noi energii nepoluante, Gheorghe a arătat că Petrom analizează un nou concept: captarea şi stocarea de dioxid de carbon în fostele zăcăminte de petrol şi utilizarea acestui gaz pentru producerea de energie.

Cotaţii petroliere

Petrom estimează pentru restul anului un preţ al petrolului între 65 şi 85 de dolari pe baril. La pompă, preţul este influenţat de cotaţia ţiţeiului, de cursul de schimb, de accize, dar şi de situaţia pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite