Ordonanţa 50, risc pentru următoarea tranşă de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia FMI negociază cu autorităţile române ca Ordonanţa 50/2010 să nu fie aplicată pentru creditele în derulare. Cea de-a şasea tranşă ar putea fi condiţionată de această măsură. Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România, a discutat ieri cu membrii Comisiei Buget-Finanţe despre impactul Ordonanţei creditelor.

Virarea următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional ar putea fi condiţionată de modificarea, până la 15 decembrie, a Ordonanţei 50/2010, inclusiv neaplicarea ei pentru creditele în derulare, a declarat ieri Viorel Ştefan, şeful Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţiilor, la finele unei întâlniri cu delegaţia finanţatorului internaţional.

Mai citeşte şi:

FMI ia în vizor Ordonanţa creditelor

FMI ţine cu băncile în războiul creditelor

„Tranşa care ar trebui accesată de România până la 15 decembrie ar putea să fie acordată sub rezerva rezolvării acestei probleme legate de Ordonanţa 50, în ceea ce priveşte contractele în derulare", a spus Viorel Ştefan. El a adăugat că este foarte posibil să fie aduse modificări actului normativ şi nu exclude introducerea unui amendament de eliminare a prevederilor ce vizează contractele în derulare. Şeful Comisiei Buget-Finanţe a precizat că decizia finală depinde de o serie de evaluări şi că scenariile realizate până acum arată că băncile ar putea suferi pierderi cuprinse între 300 de milioane de euro şi 900 de milioane de euro. „Ar trebui ca până la 15 decembrie să avem Ordonanţa 50 modificată într-o formulă agreată de Comisia Europeană. S-a pus din nou în discuţie faptul că, aşa cum s-a făcut extinderea prevederilor Directivei prin transpunere în legislaţie prin OUG 50, ar exista şi o posibilitate de declanşare a procedurii de infringement", a adăugat Viorel Ştefan.

De altfel, Comisia Europeană a cerut autorităţilor române lămuriri privind modul de transpunere în legislaţia naţională a directivei europene, iar Protecţia Consumatorilor urmează să trimită un răspuns în această săptămână. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a explicat că modul în care a fost formulată iniţial Ordonanţa creditelor „creează unele dificultăţi". El şi-a exprimat speranţa că acestea vor fi rezolvate în Parlament, adăugând că, potrivit legislaţiei europene, modificările ar trebui aplicate doar pentru contractele noi.

Argumentele Fondului

„Consider că ne-am înţeles bine şi vom continua să discutăm cu membrii Comisiei în viitor, să ne asigurăm că lucrurile se vor rezolva cum trebuie", a afirmat Franks. El a adăugat că aplicarea retroactivă a Ordonanţei 50/2010 creează riscuri semnificative pentru economie şi că actul normativ trebuie să aibă în vedere minimizarea riscurilor pentru bănci, dar şi protecţia consumatorului.
Franks consideră că aplicarea actului normativ în forma actuală ar putea provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor. „Ştim că potenţial este foarte costisitor, de aceea dorim să ne asigurăm că vor fi minimalizate aceste costuri şi că va fi protejat consumatorul", a explicat Franks.

A şasea tranşă

FMI urmează să vireze României a şasea tranşă din acordul stand-by până la 15 decembrie, în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro, care va ajunge la Banca Naţională a României.

Prognozele Fondului pentru anul viitor, neschimbate

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat ieri, după o întâlnire cu liderii PSD, că economia va creşte anul viitor aproape de cifra prognozată în luna august, respectiv cu 1,5%. Oficialul a negat, astfel, informaţiile vehiculate în mass-media, potrivit cărora 2011 va fi al treilea an de recesiune. Potrivit vicepreşedintelui PSD Constantin Niţă, în întâlnirea cu FMI, reprezentanţii Fondului au dat asigurări că ţintele macroeconomice pentru anul viitor - stabilite la penultima evaluare - rămân neschimbate. „Ne-au spus că îşi păstrează ţintele pentru anul viitor de 4,4% din PIB pentru deficit, creştere economică de 1,5%, inclusiv ţinta de inflaţie şi menţinerea TVA la 24%", a declarat Niţă, pentru „Adevărul".

Franks a mai declarat ieri că este „îngrijorat" de posibilitatea ca Guvernul să fie nevoit, de la 1 ianuarie, să readucă salariile bugetarilor la nivelul anterior diminuării de 25%. Asta în condiţiile în care o decizie a Curţii Constituţionale arată că reducerea este valabilă doar până la 31 decembrie. „Este important pentru această ţară să aibă abilitatea de a-şi controla bugetul, aşa că, dacă există impedimente legale pentru asta, atunci este o dificultate şi, desigur, trebuie să găsim altă modalitate să controlăm bugetul dacă astfel de lucruri apar", a spus Franks. Preşedintele Traian Băsescu a promis oficialilor FMI că nu va promulga legile privind TVA redusă la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Reamintim că oficiali din Ministerul Finanţelor declarau săptămâna trecută, pentru „Adevărul", că delegaţia Fondului a primit asigurări că cele două legi nu vor fi promulgate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite