Ordinea stingerii datoriilor unei firme către stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, ANAF a modificat ordinea stingerii creanţelor fiscale. Tot de la 1 ianuarie, firmele şi persoanele fizice nu mai au obligaţia completării rubricii "Nr. de

De la începutul acestui an, ANAF a modificat ordinea stingerii creanţelor fiscale. Tot de la 1 ianuarie, firmele şi persoanele fizice nu mai au obligaţia completării rubricii "Nr. de evidenţă a plăţii", prevedere suspendată până la sfârşitul acestui an.

În cazul unei firme sau a unei persoane fizice care are datorii către stat, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le va "opri" în primul rând rata convenită prin graficul de eşalonare şi sumele aferente obligaţiilor fiscale curente. "În cadrul tipului de impozit, taxă, contribuţie sau altă sumă reprezentând creanţă fiscală stabilită de contribuabil sunt stinse, mai întâi, sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligaţiei fiscale eşalonată la plată şi obligaţiile fiscale curente, de a căror plată depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii acordate, urmând obligaţiile fiscale principale şi accesorii", explică Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Potrivit acesteia, obligaţia fiscală principală, precum şi accesoriile acesteia (n.r. - dobânzi, penalităţi etc) se sting în ordinea vechimii, cu excepţia celor pentru care s-a demarat procedura de executare silită. "Organul fiscal competent va înştiinţa debitorul despre modul în care s-a efectuat stingerea obligaţiilor fiscale", precizează ANAF. (Dana Banzea))

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite