Orban: Comisia Europeană vrea să aplice României corecţii financiare suplimentare, sunt discuţii dure cu Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul Uniunii Europene intenţionează să aplice României corecţii financiare suplimentare pentru investiţiile finanţate şi prin fonduri europene, prin reţinerea unei sume de 400-500 de milioane de euro, care să fie rambursată ulterior, dacă nu sunt constatate nereguli, a declarat astăzi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Comisia Europeană a decis, joi, reluarea plăţilor prin POR, gestionat de Ministerul Dezvoltării.

"Sperăm că în scurt timp se vor relua plăţile pentru toate celelalte programe operaţionale. Nu vreau să ascund că suntem în discuţii foarte serioase şi dure cu Comisia Europeană. În momentul de faţă, constatăm că există intenţia Comisiei Europene de a aplica o corecţie suplimentară la suma pe care o avem pregătită, discutăm cu ei şi vom clarifica, probabil este o chestiune de ore", a decarat Orban astăzi, la Guvern, citat de Mediafax.

"Există această intenţie de a ne aplica corecţii suplimentare, care ulterior să fie verificate, deci să existe un fel de sumă de protecţie iniţială, care să acopere eventuale probleme existente şi care ulterior, dacă nu se constată nereguli, să fie şi ea rambursată. Faţă de ce avem iniţial, suma se situează între 400-500 milioane euro", a adăugat ministrul.

Orban a spus că după, deblocarea Axei prioritare 2 din POR, au fost trimise CE cereri de rambursare în valoare de 43 de milioane.

"Sperăm că vom avea acest accept de la Comisie cât mai repede posibil, dacă e posibil, chiar mâine, urmând să transmitem cererile de rambursare şi, dacă e posibil, să primim deja aprobarea şi să fie transferaţi aceşti bani în cursul acestui an", a adăugat Orban.

Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din POR, gestionat de Ministerul Dezvoltării, începând cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite