Orban: Astăzi vom trimite scrisorile către Comisia Europeană privind achiziţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonard Orban, ministru Afacerilor Europene, a declarat astăzi, în urma discuţiilor cu delegaţia FMI în România, că Ministerul pe care îl conduce va trimite în cursul acestei zile două scrisori către Comisia Europeană (CE) privind procedura de achiziţie publică în utilizarea de fonduri europene. Ministrul a declarat că nu ştie dacă vor fi deblocate rambursările pe acest tip de proiecte.

"Avem scrisorile, le vom trimite în această după-amiază către Comisia Europeană. Nu pot să spun ce va hotărî Comisia. Probabil, aceasta va mai solicita clarificări", a declarat Orban, adăugând că, la sfârşitul lunii noiembrie - începutul lui decembrie, speră ca România va relua trimiterea de solicitări de rambursare către Comisia Europeană.

Ministrul a mai spus că la mai puţin de 10% din proiectele de acest tip au fost constatate nereguli, adăugând că este vorba de "un număr important".

În ceea ce priveşte discuţiile cu delegaţia FMI privind gradul de absorbţie a fondurilor europene, ministrul Afacerilor Europene a menţionat că "s-a ajuns la o concluzie clara, cel mai bun motor de creştere în 2012 sunt fondurile europene".

Orban a mai precizat că priorităţile pe termen scurt ale Ministerului Afacerilor Europene sunt procesul de realocare a fondurilor europene de la ministerele "leneşe" către cele care au un grad mai ridicat de absorbţie, transparentizarea procesului şi adoptarea codului de conduită pentru înlăturarea situaţiilor de conflict de interese.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat în septembrie că plăţile pe tot ce înseamnă programe care sunt legate de achiziţiile publice sunt întrerupte până în luna noiembrie.

El a ţinut să sublinieze că nu este vorba despre o suspendare de la Uniunea Europeană, ci e o decizie care aparţine părţii române, pentru a schimba mecanismul de funcţionare a sistemului de achiziţii publice.

"Se verifică toate proiectele la care au fost transmise facturi către Comisia Europeană pentru a vedea dacă nu cumva sunt probleme", a declarat Orban. Ministrul a explicat că în cazul proiectelor unde vor fi descoperite probleme nu vor fi pierduţi banii, ci vor fi transferaţi către alte proiecte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite