Oraşele turistice, luate la puricat pentru atestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile criterii de clasificare pot duce la retragerea statutului de staţiune Declasificarea unora dintre actualele staţiuni turistice conduce la pierderea fondurilor europene pentru

Noile criterii de clasificare pot duce la retragerea statutului de staţiune

Declasificarea unora dintre actualele staţiuni turistice conduce la pierderea fondurilor europene pentru dezvoltare.

Atestarea staţiunilor turistice se află în proces de reanalizare conform noilor criterii stabilite de Ministerul pentru IMM şi Turism. Reprezentanţii staţiunilor au termen-limită 15 octombrie pentru a trimite o declaraţie pe proprie răspundere în care să specifice condiţiile care sunt îndeplinite.

Aceleaşi obligaţii le au şi localităţile care aspiră la titulatura de staţiune de interes local sau naţional.

După primirea declaraţiilor, ministerul de resort va verifica timp de 30 de zile veridicitatea celor declarate de autorităţile locale pe proprie răspundere. "Vechiul act normativ făcea referire strict la criterii obligatorii, astfel dacă un criteriu nu era îndeplinit, trebuia să propunem retragerea statutului de staţiune turistică", a declarat secretarul de stat Lucia Morariu.

Unele staţiuni vor dispărea Modificările constau în principal în introducerea declaraţiei pe proprie răspundere şi în definirea pe criterii obiective a statutului de staţiune. Astfel, 30% din locurile de cazare trebuie să se încadreze la un nivel de 3, 4, şi 5 stele, iar taxele hoteliere trebuie să fie cheltuite numai pentru promovarea turismului.

De asemenea, staţiunile de interes local trebuie să aibă minimum 100 de cazare clasificate, iar cele de interes naţional minimum 500. În acest moment există 37 de staţiuni de interes naţional şi 46 de staţiuni de interes local, iar Lucia Morariu a afirmat că, potrivit unei evaluări de anul trecut, 90% din staţiuni nu îndeplineau vechile criterii.

Pentru calificare, staţiunile trebuie să îndeplinească toate cele 19 criterii obligatorii de atestare şi o parte din cele 15 suplimentare (criteriile suplimentare deţin punctaje de la 5 la 50). Obligatorii sunt şi o parte din criteriile suplimentare, astfel încât staţiunile de interes naţional să adune minimum 135 de puncte, iar cele de interes local minimum 90 de puncte.

Condiţii de calificare

Cel puţin 30% din locurile de cazare să fie clasate la minimum trei stele/margarete.

Existenţa canalizării, a reţelelor de curent electric şi a celorlalte utilităţi.

Transport în comun, pe drumuri modernizate, de la gară la staţiune.

Asigurarea unui cadru natural, fără poluanţi.

Existenţa serviciilor de salvamar, pe litoral, respectiv salvamont, la munte.
(Extras din normativul pentru clasificarea staţiunilor)

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite