Oraşe-magnet pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii imobiliari s-au orientat în ultimii doi ani, în special, spre localităţi din Transilvania. Clujul se mândreşte nu doar cu localitatea cu cea mai mare densitate de locuinţe noi din ţară (Floreşti), ci şi cu cel mai căutat cartier de către investitori

Acum doi ani, când criza imo­­­­biliară era la mii de kilometri depărtare de ţara noastră, dezvoltatorii cu activităţi pe piaţa locală erau încrezători.

O dovadă în acest sens este volumul mare de autorizaţii de construcţie emise în acel an. Pentru viitorul apropiat este estimată o continuare a activităţii în construcţii, însă, la un nivel mai redus.

Judeţul Cluj a excelat la nivel de ţară în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară din ultimii ani. Aici au fost emise în 2008 cele mai multe autroizaţii de construcţie, şi anume 6.258 datelor Institutul Naţional de Statistică. Proiectul cel mai ambiţios din oraş este localizat în cartierul Bună Ziua (Bonjour Residence). Aici ar trebui să apară în viitorul apropiat 1.500 apartamente.

În Constanţa s-a construit mult în partea de nord. Aici, în 2008 au fost eliberate 4.669 de autorizaţii de construcţie. Cartierul care a explodat la acest capitol este Palazu Mare, care ar urma să cuprindă 1.200 de apartamente. Până acum au fost ridicate 467 de locuinţe şi au fost vândute 275 de apartamente.

Ritm mai lent la Braşov

În Braşov nu s-a construit la fel de mult. Dezvoltatorii ansamblului Avantgarden, cei mai activi din oraş, au prevăzut aici construcţia a aproximativ 2.400 de apartamente. Până acum au fost finalizate 600. În Arad cartierul UTA este de departe cel mai dezvoltat în ceea ce priveşte numărul imobilelor noi. Aici, principalul dezvoltator, compania ARED, vrea să construiască 1.500 de apartamente.

Până acum au fost finalizate şi livrate 650 de locuinţe. În Timişoara, cei mai mulţi dezvoltatori au pariat pe nordul oraşului, respectiv cartierul Aradului. Patru mari companii şi-au încercat aici norocul cu o serie de proiecte. Până acum nu au dat greş.

Citiţi mâine în „Expert imobiliar"!

Nu rataţi „Expert imobiliar", supliment de 16 pagini care se difuzează gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul" în fiecare zi de marţi a săptămânii! Iată ce veţi putea citi mâine în suplimentul nostru:

Expert imobiliar

Ce-au avut şi ce-au pierdut? Oamenii de afaceri implicaţi în imobiliare şi construcţii au fost principalii perdanţi ai ultimilor doi ani. Diminuările cumulate ale averilor din top cinci jucători din imobiliare afectaţi de criza din ultimii doi ani se ridică la nivelul de aprope un miliard şi jumătate de euro.

Ce s-a anunţat şi nu s-a construit. Între 2006 şi 2009 au fost anunţate 202 proiecte imobiliare doar în Bucureşti, conform companiei de consultanţă imobiliară Regatta. Din cele 122.000 de locuinţe promise, doar 10.633 au fost livrate.

Cea mai scumpă garsonieră s-a mutat la Ploieşti. În 2008, la Piteşti puteau fi găsite imobile vechi la preţuri aproape similare cu cele din Bucureşti, o garsonieră ajungând să coste chiar şi 60.000 de euro.Astăzi, Ploieştiul conduce în aces top, dar preţul este de 37.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite