Operatorul pieţei de electricitate devine independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

programată pentru 25 august. Potrivit ministrului economiei, Codruţ şereş, printre priorităţile OPCOM se numără introducerea tranzacţiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon, precum

programată pentru 25 august. Potrivit ministrului economiei, Codruţ şereş, printre priorităţile OPCOM se numără introducerea tranzacţiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon, precum şi a tranzacţiilor cu produse financiare.
Potrivit Ministerului Economiei, piaţa contractelor bilaterale pentru electricitate a acoperit, în primele şapte luni, de la lansarea în decembrie 2005, circa 3% din consumul naţional de energie. Dacă în decembrie 2005 a fost vândută prin acest sistem o cantitate de energie de 554.392 MWh, în ianuarie 2006 nu au fost încheiate contracte. Nivelul a crescut însă la 2.160 MWh în februarie şi a ajuns la 460.320 MWh în iunie. Piaţa contractelor bilaterale este un serviciu de tranzacţionare care funcţionează după reguli apropiate burselor de mărfuri. Producătorul sau furnizorul de energie care vrea să comercializeze electricitate face astfel o ofertă la un preţ minim şi stabileşte data licitaţiei. Oferta este analizată de cumpărătorii înregistraţi, care depun apoi documentele de cumpărare, iar câştigătorul este stabilit, prin licitaţie, în funcţie de preţul acordat.

Certificatele verzi, mai ieftine
În ceea ce priveşte piaţa certificatelor verzi, pe care se tranzacţionează energia produsă din surse regenerabile, numărul contractelor a fost de 289 în decembrie 2005, 5.997 în ianuarie a.c. şi 899 în februarie, faţă de doar 166 în luna iunie. Preţul a scăzut totodată de la 165 de lei pe certificat, în ultima lună a anului trecut (n.r.- reprezintă un MWh), la 155 de lei, în iunie a.c. Certificatele verzi reprezintă un sistem de sprijinire a producătorilor de energie din surse regenerabile, altele decât marile hidrocentrale. Producătorii de energie din surse eoliană, solară, a valurilor, precum şi cei care operează microhidrocentrale modernizate primesc pentru fiecare MWh livrat în reţea un certificat verde.

Unitatea 2 de la Cernavodă, operaţională din februarie 2007
Unitatea 2 de la Cernavodă va intra în exploatare comercială începând din septembrie 2007, în intervalul februarie-august, aceasta aflându-se în probe tehnologice. După punerea în funcţiune a Unităţii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din producţia naţională de electricitate. În ceea ce priveşte unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, şereş spune că există şi posibilitatea ca statul să controleze 100% din acţiunile companiei de proiect pentru cele două reactoare.

Posibil faliment la Termoelectrica
Dacă Comisia Europeană nu va aproba planul autorităţilor române de a şterge datoriile istorice de 4,4 miliarde de lei, Termoelectrica va intra în faliment, a declarat, ieri, ministrul şereş. Acesta susţine proiectul de restructurare a sistemului energetic, prin transferul către Hidroelectrica a acelor termocentrale pentru care nu se vor găsi investitori. "Curtate" sunt însă în acest moment doar termocentralele de la Deva, Borzeşti şi Electrocentrale Doiceşti. În ceea ce priveşte "soarta" termocentralelor în cogenerare (n.r. - care produc şi energie electrică, şi termică), aflate în subordinea Termoelectrica, acestea vor trece la consiliile locale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite