Operatorii de telefonie mobilă lansează localizarea prin celular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

noi, care au la bază tehnologia GPS (Global Positioning System), tehnologie încorporată în majoritatea telefoanelor mobile de astăzi. Prin GPS este posibilă localizarea oricărei persoane care

noi, care au la bază tehnologia GPS (Global Positioning System), tehnologie încorporată în majoritatea telefoanelor mobile de astăzi. Prin GPS este posibilă localizarea oricărei persoane care are un telefon mobil asupra ei. Găsirea persoanelor dispărute, a infractorilor şi monitorizarea copiilor de către părinţi sunt doar câteva exemple de servicii pentru care analiştii prevăd un viitor de succes.
Operatorul de telefonie mobilă american Verizon Wireless va lansa luna viitoare un serviciu de monitorizare a copiilor prin telefonul mobil, care va permite părinţilor să verifice locaţia celor mici oriunde s-ar afla, notează cotidianul "New York Times".
Compania Cingular plănuieşte şi ea furnizarea acestui serviciu pe piaţa americană, caracterizată de un număr foarte mare de utilizatori de telefonie mobilă. Unii analişti consideră că apariţia acestor noi servicii se poate explica şi prin intenţia operatorilor de telefonie mobilă de a găsi noi surse de venit, pe fondul unei stagnări pe piaţa de telefonie mobilă, care a atins nivelul de saturaţie în SUA. Costul lunar al acestui serviciu este în SUA de 10 dolari, părinţii putând, în schimbul acestei sume, să afle permanent unde se află odraslele, echipate cu un telefon mobil. Există şi o variantă extinsă a serviciului, prin care părinţii pot programa telefonul celor mici, ca la părăsirea unei anumite zone predefinite, de exemplu şcoala, să anunţe părintele prin SMS de acest lucru. Principalele dezavantaje ale acestui sistem sunt riscurile ca cel urmărit să îşi închidă telefonul mobil, să îl distrugă, să rămână fără baterie sau să nu aibă semnal.
Cu toate acestea, serviciile de monitorizare a copiilor sau sistemele de navigaţie pentru maşini sunt o oportunitate excelentă pentru companii, care au şanse bune ca, în acest mod, să îşi crească substanţial veniturile.

SMS-ul, dovada incriminatoare
Rata foarte ridicată de penetrare a telefoniei mobile va putea fi folosită şi de către organele de poliţie pentru a localiza infractori, pentru a strânge dovezi prin interceptarea telefoanelor sau prin confiscarea dispozitivului. Cotidianul citat mai notează că poliţiştii americani au început deja să folosească informaţiile existente pe telefonul mobil: apeluri, SMS-uri, email-uri etc. ca şi dovezi în procesul de urmărire penală. La noi în ţară, legislaţia prevede că procurorul sau judecătorul poate cere operatorului de telefonie mobilă, prin intermediul unui mandat, accesul la informaţii despre poziţionarea unui anumit abonat, după constituirea unui dosar de procedură penală.

Big Brother la scară largă?
Utilizarea acestor metode de monitorizare a deţinătorilor de telefoane mobile a generat o dispută în SUA legată de respectarea sferei private a fiecărui cetăţean.
Mulţi îşi pun problema că reversul medaliei în cazul acestui servicii este încălcarea dreptului fiecărei persoane la spaţiu privat. De cealaltă parte, companiile de telefonie spun că, prin aceste servicii, oferă siguranţă şi linişte sufletească.

Piaţa românească are potenţial pentru serviciile de localizare
Piaţa românească de telefonie mobilă are un potenţial ridicat pentru serviciile de localizare prin intermediul celularelor. Deocamdată, acest serviciu nu este disponibil, însă marii operatori care activează în România sunt optimişti în ceea ce priveşte implementarea localizării prin telefonul mobil într-un viitor apropiat.
* număr abonaţi telefonie mobilă: 13.354.130
* gradul de penetrare a telefoniei mobile: 61,8%
* trafic total voce în reţelele mobile în 2005: 9.336 milioane minute (cu 43,5% mai mult decât în 2004)
* total trafic SMS - 1.647 milioane SMS în 2005.
Sursa: ANRC, raport statistic 31 decembrie 2005

Alte servicii inedite lansate peste Ocean
Compania americană Sprint Nextel speră să îşi convingă abonaţii să plătească şi pentru alte servicii din sfera localizării abonatului. Este vorba de calcularea distanţei parcurse de deţinătorul telefonului mobil într-o lună, a vitezei atinse în mers sau cu bicicleta şi chiar de calcularea caloriilor consumate de abonat în timpul acestor deplasări! Serviciul costă 10 dolari pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite