Cine sunt investitorii interesaţi de preluarea Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ultima zi în care investitorii interesaţi de Oltchim pot depune oferte de preluare. Mâine se deschid ofertele şi are loc licitaţia cu strigare pentru preluarea combinatului de la Râmnicu-Vâlcea. Până vineri, caietul de sarcini fusese cumpărat de 13 investitori. Printre aceştia se numără Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, omul de afaceri Ştefan Vuza şi compania PCC SE, înregistrată în Germania, acţionar al Oltchim

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a ajuns în această dimineaţă la sediul OPSPI, unde va depune o ofertă pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

"Depun cea mai mare ofertă şi sigur câştig", a spus Diaconescu la intrarea în sediul MInisterului Economiei şi Comerţului.

În urmă cu o săptămână, Dan Diaconescu declara că vrea să cumpere Oltchim, „pentru a-l salva din mâna ciocoilor“. Preşedintele PP-DD a declarat la România TV că vrea să cumpere combinatul cu şi pentru poporul român. Totodată, el a trimis deja o scrisoare în acest sens guvernului USL.

Înaintea lui Diaconescu, la sediul OPSPi au mai ajuns omul de afaceri Ştefan Vuza şi reprezentanţii companiei PCC SE, înergistrată în Germania.

Omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine grupul de firme Serviciile Comerciale Române (SCR), este interesat să cumpere combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi a depus o ofertă pentru preluarea acestuia, potrivit Mediafax.

Vuza nu a precizat prin ce firmă a făcut oferta de cumpărare, însă, în primăvara acestui an, Vuza a figurat printre cei patru investitori care au depus oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim. La momentul respective, documentele au fost înaintate de compania Aisa Invest din Cluj, pe care o controlează indirect.

Ulterior au apărut informaţii potrivit cărora omul de afaceri Vuza a înaintat oferte prin Chimcomplex, o firma din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), şi prin Aisa Invest, care administrează grupul de firme grupul SCR.

Firma Aisa Invest administrează grupul de firme Serviciile Comerciale Române (SCR). Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzeşti, Someş Dej, Iaritex, Uzuc Ploieşti, Nova Textile Bumbac Piteşti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeş, Contactoare Buzău şi Inav Bucureşti.

Cine este Ştefan Vuza

Omul de afaceri Ştefan Vuza (43 de ani), cu o avere estimată de „Forbes 500 Miliardari“ la 130-140 de milioane de euro, are afaceri în domeniul industriei uşoare, chimică, construcţii de maşini şi celuloză.

Vuza a făcul Liceul Militar în Craiova, a absolvit Facultatea de Drept şi cea de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE şi are un doctorat în Economie.

Până la sfârşitul lui 2010, grupul săi cu afaceri în chimie, producţie de celuloză şi textle a pierdut 50% din cifra de afaceri şi aproape jumătate din angajaţi. În 2011, Vuza şi-a reînceput investiţiile chiar dacă criza era departe de final.

Ultima zi pentru investitorii interesaţi de Oltchim

Astăzi este ultima zi în care cei interesaţi de cumpărarea combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea pot depune oferte. Mâine vor fi deschise ofertele cu preţul propus şi va avea loc licitaţia cu strigare.

Până vineri, caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 investitori, în majoritate companii străine, iar băncile care au creditat în trecut compania sunt dispuse să continue spijinirea combinatului chimic.

"Numai ieri (marţi – n.r.) s-au vândut trei caiete de sarcini la Oltchim, în total am vândut peste zece.  O altă veste bună în curs de construire este că băncile nu au declinat în vreun fel disponibilitatea de a contribui. La nivelul băncilor, situaţia Oltchim este înţeleasă într-un cadru mai larg. Ele spun că sunt dispuse, alături de Ministerul Economiei, să participe la reluarea funcţionării Oltchim", a declarat şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) se aşteaptă să primească astăzi cel puţin trei oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi nu exclude o participare a unei mari companii din Rusia.

În cursul zilei de marţi, 18 septembrie, va avea loc licitaţia cu ofertă în plic urmată, daca va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite