Olteanu (BNR): Fără investiţii străine nu vom prinde din urmă celelalte state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să refacă fluxurile de capital extern pentru a putea avea o creştere economică necesară reducerii decalajelor faţă de alte state, iar dependenţa de masive investiţii străine se va păstra pe termen lung, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Se spune că best money sunt acei bani pe care-i putem obţine şi sunt banii altora. România are mare nevoie de investiţii străine directe masive şi va păstra această nevoie pe termen lung. Rămâne să fim convingători (...) Dacă nu reuşim să refacem fluxul de capital către România, un ritm de creştere care să ne asigure recuperarea decalajului este imposibil", a spus Olteanu la o conferinţă privind relaţiile economice dintre România şi China.

România a înregistrat în luna ianuarie un record negativ în ceea ce priveşte investiţiile străine, care au totalizat în ianuarie doar 23 de milioane de euro, faţă de 376 milioane de euro în aceeaşi lună din 2011.

Oficialul BNR a citat dintr-un studiu realizat de Harvard University care plasează România printre primele 30 de ţări în funcţie de
complexitatea economiei şi primele 20 ţări ca potenţial de dezvoltare.

În condiţiile în care la nivel globală s-au modificat paradigmele şi s-au consacrat concepte precum sustenabilitate şi incluziune, şi se migrează spre investiţii în produse tradable, chiar tangibile, Olteanu crede că misiunea de a atrage fluxurile de capital este mult mai dificilă.


Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite