Oltchim se joacă de-a Electrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrica a sistat livrarea de energie către Oltchim din cauza datoriilor, dar o filială a furnizorului continuă să alimenteze combinatul.

Furnizorul de energie Electrica a decis întreruperea livrării de electricitate către Oltchim începând de ieri, din cauza datoriilor combinatului petrochimic, care se ridică la 130 de milioane de euro.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este al treilea mare consumator de energie din ţară, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Oltchim va fi alimentat în continuare de Electrica Furnizare, o filială a Electrica pe care statul o va scoate la privatizare în acest an, conform angajamentelor luate în faţa FMI. Electrica, societate care nu va mai avea dreptul de a vinde energie de la 1 februarie, a început să reducă livrările către Oltchim încă de săptămâna trecută.

„Începând cu 11 ianuarie, Oltchim funcţionează cu o parte din instalaţii la capacitate redusă, ca urmare a neîncadrării în graficul de eşalonare încheiat cu Electrica. În prezent, Oltchim negociază cu Electrica pentru normalizarea situaţiei şi reluarea livrărilor de energie conform clauzelor contractuale", a anunţat luni combinatul.

Pe de altă parte, unele voci din sistem susţin că această mişcare nu a fost corectă pentru piaţa de energie. „Cel mai corect ar fi ca Oltchim să cumpere energie de pe piaţa liberă şi să prezinte noului furnizor garanţii, pentru că are reputaţia unui client rău-platnic. Nu putem să acceptăm ideea de a avea un al doilea CFR (care a acumulat datorii de 500 de milioane de euro la furnizorii de energie - n.r.)", ne-a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

Oltchim va fi privatizată în acest an, conform angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI.

Marii consumatori, în dificultate

În această perioadă, pe piaţa de energie există o efervescenţă în rândul marilor consumatori. Alro se plânge că are costuri prea mari pentru a-şi susţine producţia, după ce Hidroelectrica i-a redus livrările cu mai mult de 50% din cauza secetei.

Totodată, ArcelorMittal vrea să obţină un contract cu Electrica sau Electrica Furnizare la un preţ mai mic decât cel reglementat, ceea ce este foarte greu din cauza deficitului de energie ieftină din sistem, soluţia alternativă fiind trecerea în regim reglementat până când producţia hidro îşi revine. Oficialii Mi­ttal aşteaptă în aceste zile o decizie a boardului la nivel de grup.

130 de milioane de euro sunt datoriile combinatului petrochimic Oltchim la Electrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite