Oltchim poate fi vândută într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia FMI a discutat ieri la Ministerul Economiei despre privatizarea celei mai mari companii româneşti de petrochimie. Conducerea Oltchim crede că, într-un an, compania poate fi scoasă la privatizare, după finalizarea majorării de capital şi a programului de investiţii.

Reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor şi cei ai Fondului Monetar Internaţional au discutat ieri şi despre iniţierea proceselor de privatizare la Oltchim (OLT) şi Cuprumin, alături de alte proiecte de vânzare de acţiuni la companii din sectorul energetic. Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, spune că, într-un an, compania ar putea fi scoasă la privatizare, după ce se vor finaliza majorarea de capial şi programul de investiţii.

„În momentul în care România a depus programul pentru Oltchim, în care s-a solicitat şi majorare de capital cu creanţa deţinută de AVAS şi acordarea unui ajutor de stat pentru investiţii, România s-a angajat atunci ca, după aplicarea programului, să scoată Oltchim la privatizare. Mai mult decât atât, o să se aprobe în Guvern o strategie de eficientizare a activităţii companiei,  pentru privatizare. ... cam într-un an de zile se va da drumul la privatizarea Oltchim", a declarat Roibu.

Investiţii pentru companiile de stat

Şeful Oltchim a adăugat că este necesar, înainte de privatizare, ca activitatea combinatului să fie demarată în totalitate, momentan funcţionând doar la 30% din capacitate. Directorul general al combinatului este optimist şi crede că Oltchim va putea deveni atractivă pentru investitori într-un an.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre vânzarea pachetelor minoritare sau majoritare deţinute la unele societăţi şi recapitalizarea unor societăţi comerciale prin atragerea de investiţii în urma constituirii de societăţi mixte. Mai exact, despre valorificarea pe piaţa de capital a 15% din capitalul SNTGN Transgaz, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz şi 15% din CN Transelectrica.

Promisiuni

Surse din Finanţe au declarat pentru „Adevărul" că oficialii FMI au primit asigurări din partea autorităţilor române că cele două legi votate „din greşeală" nu voe fi aplicate.

Întrebat dacă s-a discutat despre reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a răspuns: „Aceasta este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm în cursul misiunii".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite