Oltchim a preluat astăzi petrochimia de la Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, şi omologul său din cadrul Oltchim, Constantin Roibu, au semnat astăzi documentele care prevăd transferul de proprietate al activităţii de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim, potrivit unui comunicat al combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Tranzacţia, în valoare de circa 13 milioane de euro, a fost aprobată miercuri de Consiliul Concurenţei. Negocierile, finalizate în decembrie 2009, prevăd şi eşalonarea datoriilor Oltchim către Petrom în valoare de 112 milioane de lei pe o perioadă de trei ani, urmând să fie achitate săptămânal.

"Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia ţinând cont de faptul că activitatea de petrochimie de pe platforma Arpechim a fost proiectată încă de la înfiinţare pentru a funcţiona ca un sistem integrat cu activitatea combinatului Oltchim. Tranzacţia finalizată astăzi va permite Oltchim să înceapă imediat operaţiunile de revizie a instalaţiilor Arpechim în vederea repornirii acestora", a declarat directorul general al Oltchim.

Pentru acest an, Oltchim estimează o cifră de afaceri de 674 milioane euro, de 2,6 ori mai mare decât în 2009.

Pierderi mai mici cu 10% în 2009

Cifra de afaceri a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a scăzut anul trecut cu 44%, la 1,077 miliarde de lei (254,2 milioane de euro), faţă de nivelul obţinut în 2008, iar pierderile au fost mai mici cu 10%, respectiv 209,8 milioane de lei (49,5 milioane de euro), potrivit rezultatelor financiare anunţate astăzi.

Pierderile sunt cauzate de faptul că instalaţiile de petrochimie din cadrul Arpechim, principalul furnizor de materii prime, sunt închise încă din toamna anului 2008, iar Oltchim funcţionează, de atunci, la 40% din capacitate.

În decembrie 2009, când Oltchim a anunţat preluarea de la Petrom a diviziei de petrochimie de la Arpechim, directorul general al combinatului, Constantin Roibu, spunea că Oltchim pierde lunar 4,5-5 milioane de euro din cauza faptului că instalaţiile de petrochimie de la Arpechim sunt închise.

Anul 2009 este cel de-al treilea an consecutiv în care combinatul vâlcean înregistrează pierderi.

Oltchim estimează că va termina anul 2010 pe profit

Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim vor fi repornite în martie, după o revizie

.„Urmează un an foarte dificil. Dacă am fi intrat în anul 2010 cu instalaţiile de petrochimie repornite, am fi obţinut venituri de 732 de milioane de euro şi un profit de 19 milioane de euro. Însă, având în vedere faptul că le vom porni abia în martie, vor finaliza 2010 cu un profit de 5-10 milioane de euro şi venituri de 664 de milioane de euro", a declarat, în decembrie, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite