Oltchim a bătut în sfârşit palma cu Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de doi ani de negocieri, Oltchim a reuşit preluarea diviziei de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim pentru suma de 13 milioane de euro. Oltchim va reporni instalaţiile de petrochimie în martie şi estimează că va finaliza anul 2010 pe profit.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea va achita companiei Petrom circa 13 milioane de euro pentru Petrochemicals Argeş, divizia de petrochimie a rafinăriei Arpechim Piteşti, principalul său furnizor de materii prime, a anunţat, vineri seară, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

Valoarea tranzacţiei include instalaţiile de petrochimie din cadrul Arpechim, stocurile de hidrocarburi, precum şi investiţiile efectuate de Petrom. Totodată, cele două companii au convenit ca datoriile istorice ale Oltchim către Petrom, de 112, 4 milioane de lei, să fie plătite trimestrial timp de trei ani.

Suma de 13 milioane de euro a fost obţinută de Oltchim prin împrumut bancar fără garanţia statului, a subliniat Roibu, arătând că Oltchim a garantat cu contractele de export, în condiţiile în care circa 75% din producţie merge în afara ţării.

Al treilea an de pierderi

Preluarea propriu-zisă a diviziei de petrochimie va avea loc peste o lună-două, fiind necesar avizul Consiliului Concurenţei, iar instalaţiile, închise în toamna anului trecut, vor fi repornite în martie, după o revizie.

„Urmează un an foarte dificil. Dacă am fi intrat în anul 2010 cu instalaţiile de petrochimie repornite, am fi obţinut venituri de 732 de milioane de euro şi un profit de 19 milioane de euro. Însă, având în vedere faptul că le vom porni abia în martie, vor finaliza 2010 cu un profit de 5-10 milioane de euro şi venituri de 664 de milioane de euro", a precizat Roibu.

Anul acesta va fi al treilea consecutiv când combinatul vâlcean va înregistra pierderi. „Oltchim pierde lunar 4,5-5 milioane de euro din cauza faptului că instalaţiile de petrochimie de la Arpechim sunt închise", a motivat Roibu. Combinatul funcţionează la 40% din capacitate, de când au fost închise instalaţiile de petrochimie. După un program de modernizare, Oltchim va funcţiona la capacitate maximă în anul 2013, când estimează un profit net de 78,5 milioane de euro, la o capitalizare bursieră de peste un miliard de euro.

Tranzacţia a fost finalizată la două zile după ce Petrom a decis să reducă activitatea de rafinare prin micşorarea capacităţii rafinăriei Petrobrazi şi prin menţinerea rafinăriei Arpechim doar în funcţie de necesităţi, urmând ca posibilităţile legate de viitorul acesteia să fie evaluate în 2010. Astfel că un cumpărător pentru Petrochemicals Argeş a fost binevenit, mai ales că Petrom şi Oltchim negociază această tranzacţie de mai bine de doi ani, iar întârzierile au fost cauzate de lipsa finanţării necesare combinatului pentru această preluare.

Negocieri cu bucluc

În primele zile ale săptămânii trecute, zvonurile privind apropiata încheiere a tranzacţiei au urcat acţiunile Oltchim chiar şi cu 15% la Bursa de Valori Bucureşti, deşi compania a precizat că negocierile nu fuseseră finalizate. După ce, marţi, tranzacţia a fost aprobată în Consiliul de Supraveghere al Petrom, discuţiile dintre cele două companii s-au intensificat, fiind prelungite chiar şi pe timpul nopţii.

Vineri dimineaţă, acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare, iar o invitaţie trimisă presei arăta că anunţul oficial va fi făcut la ora 16.00. Însă negocierile privind clauzele din contract au depăşit aceste termen, iar cele două părţi au bătut palma abia în jurul orei 18.00.

Salariaţii trec de la privat la stat

Cei aproximativ 560 de salariaţi din cadrul activităţii de petrochimie de la Arpechim vor fi transferaţi la Oltchim, iar contractul colectiv de muncă semnat cu Petrom rămâne valabil cel puţin un an, potrivit legislaţiei în vigoare. „Vom ajunge la 900-950 de angajaţi, pentru că vrem să asigurăm şi activitatea de mentenanţă", a arătat Roibu. Oltchim este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite