Oficialii români, în frunte cu MRU, s-au grăbit să vorbească despre situaţia economică groaznică a Cupru Min. Acum, trebuie să încerce iar să o vândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţia prin care compania canadiană Roman Copper Corp. câştigase controlul societăţii miniere Cupru Min Abrud a fost anulată, după ce negocierile dintre stat şi reprezentanţii firmei străine nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte clauzele contractului. Acum, procesul de privatizare prin licitaţie cu strigare trebuie reluat. Cum vor reacţiona însă potenţialii investitori după ce, în ultimele zile, Cupru Min a fost

"În perioada următoare, Ministerul Economiei va analiza situaţia creată, suntem pregătiţi să reluăm procesul de privatizare, aşa cum ne-am angajat în acordul cu partenerii noştri externi (FMI, UE şi Banca Mondială - . n.r.)", a declarata azi-noapte, puţin după ora 24.00, Lucian Bode, ministrul Economiei

"Au fost 18 companii interesate să achiziţioneze Cupru Min. Au rămas în procesul final patru companii, una a fost descalificată. Toate cele trei au îndeplinit condiţiile în ceea ce priveşte eligibilitatea, depunerea garanţiilor, într-un proces transparent, într-o licitaţie cu strigare deschisă, fiecare companie a negociat până s-a ajuns la preţul de 200,8 milioane de dolari, care a fost preţul de licitaţie", a adăugat Bode.

De ce interes s-ar mai putea bucura însă o astfel de ofertă?

În contextul speculaţiile legate de transparenţa acestei privatizări, o serie de oficiali români au făcut declaraţii prin care arătau că, de fapt, preţul obţinut este foarte bun, în contextul în care societatea este într-o situaţie economică deplorabilă.

„Acum am reușit să scoatem compania de cupru la vânzare, la un preț foarte bun. (...) CupruMin era și în guvernul socialist o companie neprofitabilă", a declarat premierul Ungureanu, adăugând că societatea este izolată din punct de vedere economic.

Tot acesta a declarat că societatea era o gaură neagră, vândută la de patru ori preţul ei.

De asemenea, Sorin Găman, şeful Direcţiei pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, a declarat joi ca profitul înregistrat anul trecut de societatea Cupru Min a fost unul de conjunctură, special pentru a atrage interesul investitorilor faţă de privatizarea acesteia. Cupru Min ar fi înregistrat pierderi dacă investea în decopertarea necesară exploatării, a adăugat Găman.

"Cupru Min era pe pierdere dacă făcea investiţiile în decopertare. În 2011 a înregistrat un profit de conjunctură", spus el joi, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Cupru Min nu era în insolvenţă, aveam un oarecare profit, dar abia îşi trăgea sufletul, iar menţinerea companiei într-o economie centralizată echivala cu transmiterea molimei datoriilor şi la alte societăţi, a declarat joi Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei.


"Societatea nu era în stare de insolvenţă, însă practic îşi trăgea sufletul, arieratele se strângeau. Peste 80 milioane de euro erau datoriile doar la electricitate. Să ţii o astfel de societate într-o economie centralizată era să transmiţi molima şi la alte societăţi", a afirmat Şerban.

Şi Florin Vlădan, şeful Oficiului pentru Participaţiile Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care a participat la negocierile cu firma canadiană, a declarat că licitaţia a fost câştigată la un preţ foarte bun şi avantajos pentru statul român.

CITEŞTE ŞI

Ministerul Economiei: Cuprul de la Roşia Poieni-Cupru Min  valorează 13-14 miliarde de euro

Ministerul Economiei: Preţul de privatizare a Cupru Min nu a ţinut cont de resurse pentru că nu acestea s-au privatizat

Autorizaţia de mediu a Cupru Min a expirat la 31 decembrie 2011

Negocierile pentru privatizarea Cupru Min se prelungesc. Statul cere garanţii pentru investiţiile de mediu

Ungureanu: Cupru Min este neprofitabilă şi izolată economic

Licitaţia prin care Cupru Min a fost privatizată poate fi anulată în doar câteva ore. Statul şi canadienii încă negociază

Ungureanu, după ce s-a aflat că Băsescu este dispus să-şi dea demisia: Atenţia media trebuie îndreptată către negocierea contractului Cupru Min

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite