Oficialii de la Cluj confirmă venirea Mercedes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Cluj anunţă extinderea parcului industrial Tetarom III, pentru a-i primi pe nemţi Chiar dacă constructorul german nu şi-a confirmat oficial venirea, autorităţile

Consiliul Judeţean Cluj anunţă extinderea parcului industrial Tetarom III, pentru a-i primi pe nemţi

Chiar dacă constructorul german nu şi-a confirmat oficial venirea, autorităţile locale din Cluj se grăbesc să-şi aroge paternitatea "fabricii Mercedes".

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat ieri iniţierea demersurilor pentru trecerea unui teren, în suprafaţă de 170 hectare, din proprietatea publică a statului român şi administrarea Ministerului Educaţiei în proprietatea publică a judeţului Cluj şi administrarea Consiliului judeţean. Cei 38 de consilieri prezenţi au aprobat în unanimitate şi fără comentarii ca preşedintele Consiliului judeţean să poată negocia rezolvarea diferendelor ce ar putea apărea cu administratorul terenului.

Pe suprafaţa în discuţie, actualul administrator, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, a încheiat un contract de asociere cu omul de afaceri Octavian Buzoianu, managerul fabricii de bere Ursus, pentru realizarea unui centru de cercetări agricole şi a unei baze de agrement. Pentru a nu risca nimic la votarea proiectului, preşedintele CJ, Marius Nicoară, i-a avertizat pe consilieri că este vorba de firma Mercedes, care doreşte să realizeze aici o fabrică de autoturisme, dar le-a cerut discreţie totală, pentru a nu compromite proiectul.

De notat că, tot ieri, agenţia Reuters a transmis, citând un oficial al judeţului Cluj, că producătorul german Daimler negociază cu guvernul înfiinţarea unui centru de producţie în România.

"Se poartă discuţii la nivel de vârf între reprezentanţii Daimler şi primul-ministru, privind înfiinţarea unei fabrici de autoturisme în România", a declarat oficialul.

Amintim că zvonul privind noua uzină Mercedes din est a apărut la începutul săptămânii, când săptămânalul german "Automobilwoche" a arătat că Daimler analizează opţiunea de a construi o nouă unitate de producţie, în România sau în Polonia, pentru modele noi de automobile Mercedes din clasa A şi B.

Ioan Găvrea, directorul Tetarom, societatea subordonată Consiliului judeţean, care administrează parcurile industriale, ne-a declarat că alte două firme producătoare de autoturisme de top mondial au solicitat circa 500 hectare, în acelaşi loc.

Preţuri - Mercedes şi politicieni - Trabant

Chiar dacă fabrica Mercedes din România seamănă încă cu un vis frumos, acesta anunţă deja speculaţii "de coşmar". Mai întâi, apar cele legate de terenuri. Este de aşteptat ca terenurile să ajungă la preţuri "de Mercedes".

Deja, după venirea Nokia, preţurile în zonă au crescut de câteva ori, având în vedere racordarea la utilităţi. În plus, Agronomia a atenţionat anterior că nu va ceda bucuroasă un nou teren pentru Consiliul judeţean, deoarece consideră că nu au fost respectate înţelegerile anterioare cu firma Nokia, căreia i-au fost cedate, prin aceleaşi proceduri, alte 150 de hectare, în aceeaşi zonă.

De asemenea, "fabrica Mercedes din Jucu" a şi început să aibă părinţi adoptivi de ocazie. Ieri, Emil Boc, primarul Clujului nu a scăpat ocazia să-şi umfle pieptul cu "iată ce am făcut noi în judeţul Cluj", deşi, până una-alta, volanul pare să fie la Consiliul judeţean.

Două firme producătoare de autoturisme de top mondial au solicitat circa 500 hectare, în acest loc
Ioan Găvrea,
directorul Tetarom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite