Oficial rus: ieftinirea gazelor trebuie făcută prin reducerea comisioanelor intermediarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazele exportate de Federaţia Rusă pot ajunge la un preţ mai mic la consumatorii finali dacă s-ar reduce comisioanele intermediarilor şi taxele aplicate de ţările care importă gazele, a declarat vicepremierul rus Igor Sechin, citat de RIA Novosti.

El a spus că nu este drept ca Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, să reducă preţul, atâta timp cât există un lung lanţ de intermediari între producător şi consumatori.

Mai mult, şi statele importatoare impun comisioane şi taxe pentru utilizarea gazelor.

„Există o varietate de posibilităţi pentru a fi redus preţul, inclusiv prin reducerea taxelor şi a comisioanelor", a arătat Igor Sechin.

În România, importul direct de la Ruşi ar scădea factura populaţiei cu 2%

Nici România nu importă gaze direct de la Gazprom, ci prin doi intermediari: Imex Oil (din grupul Conef, controlat tot de ruşi) şi WIEE (joint-venture între Gazprom şi Wintershall, din grupul german BASF).

La finele lunii februarie, după vizita la Bucureşti a vicepreşedintelui Gazprom, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că România ar putea importa gaze direct de la ruşi din 2012, când expiră actualele contracte cu intermediarii.

Întrebat cum va fi posibil acest lucru în condiţiile în care contractele dintre Gazprom şi intermediari expiră abia în 2030, oficialul a spus că nu îl interesează relaţiile comerciale ale Gazprom cu terţii. Videanu a menţionat că prin importul direct se vor realiza economii importante la preţ, însă fără a detalia.

Deşi la prima vedere ar părea o mare realizare, pentru populaţie de fapt nu are un efect spectaculos, arată calculele făcute de „Adevărul". Potrivit unor surse din domeniu, preţul de import ar putea scădea cu circa 5-8%, ceea ce pentru consumatorii casnici ar înseamna o factură mai mică cu aproximativ 2%, calculat la o pondere de 25% a importurilor în consumul naţional.

Anul trecut, România a importat 15% din consumul de gaze. În prezent, preţul gazelor de import este de circa 340 de dolari pe mia de metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite