Oficial polonez: Euro nu va supravieţui dacă Italia va fi înghiţită de criza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euro nu va supravieţui în cazul în care criza datoriilor suverane înghite Italia, a declarat ministrul de finanţe polonez Jan Vincent-Rostowski la un forum economic din sudul Poloniei, potrivit „Wall Street Journal“.

El a cerut liderilor europeni să instituţionalizeze gestionarea economică a Uniunii Europene. Polonia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în această jumătate de an.

Declaraţiile ministrului de finanţe polonez Jan Vincent-Rostowski:

Desigur, există o problemă a datoriei suverane, în special în ţările din zona euro, dar dacă luăm datoria consolidată a tuturor ţărilor din zona euro raportată la PIB-ul zonei, vom descoperi că este puţin mai mică decât în SUA şi mult mai mică decât în Japonia. Şi totuşi, zona euro are o criză a datoriilor suverane. Iar asta pentru că există verigile slabe din lanţ. Am creat un sistem care este ca un lanţ cu legături. Când vine criza, ea rupe în punctul cel mai slab.

Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate de când a început criza a fost că am fost în mod constant în spatele curbei în ceea ce priveşte reacţia la criză. Dacă am fi creat un fond de 450 de miliarde de euro în loc de 250 de miliarde de euro, de euro, nu am fi ajuns la situaţia în care ne găsim astăzi. Fundamental, este o problemă politică.

Suntem în mod constant în spatele curbei, iar dacă nu vă place cuvântul solidaritate, atunci pe frontul de securitate în materie de protecţie a sistemului european. Această criză necesită mai multă solidaritate din partea ţărilor mai puternice, ţările excedentare, şi, desigur, este nevoie de mai multă responsabilitate din partea ţările slabe.

În cazul în care ţările mai puternice nu sunt dispuse să fie solidare, atunci ele trebuie să realizeze că criza datoriei suverane care a început într-o ţară mică şi non-esenţială, cum ar fi Grecia, s-ar putea răspândi în Italia şi Spania, şi nu există niciun fel, nu există nicio cale ca zona euro să poată supravieţui  unei crize în Italia.

BCE oferă doar temporar sprijin pentru a ne da timp, corect, dar instituţiile trebuie să fie construite. Avem nevoie de ele pentru a face faţă, aceasta este o criză politică majoră pentru Europa, care afectează grav ţările în creştere, mai ales în nord, şi ţările cu probleme, cele mai multe în partea de sud.

Ţările în creştere din nord chiar doresc să-şi creeze propria monedă şi să vadă că acesta se apreciază precum francul elveţian? Puteţi vedea ce consecinţe a avut aprecierea francului. 

Reformele structurale sunt esenţiale. Am fost primii în 2010 când am spus că Grecia nu are nevoie numai de austeritate, ci de o reformă structurală. Iar asta s-a bazat pe experienţa noastră de acum 20 de ani. Reforma nu este doar pentru pieţele emergente, este, de asemenea, pentru Europa, chiar mai presus de toate, pentru Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite