Oficial UE: Subvenţiile agricole trebuie reduse la circa o treime din bugetul Uniunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subvenţiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul Uniunii Europene la circa o treime,consideră comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, citat de Reuters. În schimb, cheltuielile ar putea fi orientate către cercetare şi inovaţii.

Janusz Lewandowski, comisarul pentru Buget, consideră că negocierile referitoare la bugetul UE, în prezent în valoare de 130 de miliarde de euro pe an, ar putea fi cele mai dificile din istoria blocului comunitar, ca urmare a crizei economice mondiale. "Pentru a apăra credibilitatea bugetului, trebuie să susţinem tendinţa de reducere a cheltuielilor agricole. Acestea beneficiază însă de o susţinere puternică şi vor rămâne o componentă importantă a bugetului european", a arătat el. Lewandowski a fost ministru al Privatizării în Polonia, de orientare liberală.


Franţa vrea subvenţii, Austria şi Germania cer austeritate


Negocierile vor debuta la începutul anului viitor, după ce Comisia Europeană va face propunerile referitoare la reforma generală a cheltuielilor UE, şi vor determina structura bugetului UE pe o perioadă de şapte ani, din 2014.

Comisia Europeană va publica, în octombrie, propuneri referitoare la subvenţiile agricole. Franţa, beneficiar important al ajutoarelor pentru agricultură, va apăra subvenţiile, contributorii neţi, precum Austria şi Germania, vor cere austeritate, în timp ce ţările mai sărace din estul Europei vor solicita ajutoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite