Oficial, bucureştenii câştigă aproape 195 milioane de euro din chirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozit de un leu, plătit pentru veniturile din chiriiPotrivit datelor DGFP Bucureşti, cele mai mici impozite pe veniturile din chirii au fost plătite de persoane fizice din sectoarele 1,2,3 şi 4,


Impozit de un leu, plătit pentru veniturile din chirii
Potrivit datelor DGFP Bucureşti, cele mai mici impozite pe veniturile din chirii au fost plătite de persoane fizice din sectoarele 1,2,3 şi 4, de un leu, anual. "Această situaţie este posibilă întrucât în cazul chiriilor nu există un plafon minim, similar celui care se ia în calcul de către notari în cazul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare.
În cazul chiriilor, se poate declara orice, din păcate, iar impozitul este astfel pe măsura sumelor declarate", a relatat, pentru Adevărul, Cristian Nicolae Stoina, director executiv al DGFP Bucureşti. Potrivit acestuia, statul va putea aşadar să intervină pe această piaţă neagră doar atunci când va avea la îndemână un instrument legal. "Noi nu putem interveni în cadrul contractelor încheiate între cele două părţi", concluzionează Stoina. Potrivit spcialiştilor din Ministerul Finanţelor Publice, problema ar putea fi rezolvată dacă s-ar introduce un plafon minim al impozitului anual ce trebuie plătit către stat în cazul obţinerii acestor venituri.
De ce proprietarii evită semnarea contractelor de închiriere?
Petrică Barbu, consilier imobiliar în cadrul companiei imobiliare AMDF Construct, identifică trei cauze pentru care proprietarii nu declară la fisc veniturile obţinute din chirii.
"Un motiv important este reprezentat de banii pe care, în loc să-i bage în buzunar, ar trebui să-i dea statului. Mai există şi o altă categorie de persoane care nu plăteşte din cauza birocraţiei excesive şi a drumurilor pe care le au de făcut pentru a înregistra un contract de chirie. Însă, de multe ori, proprietarii se feresc să înregistreze astfel de contracte pentru a nu-şi îngreuna soarta atunci când vor să scape de un chiriaş nedorit."
Şi asta pentru că legea românească face din rezilierea unui contract de închiriere de către proprietar un lucru extrem de complicat. Proprietarul poate denunţa înţelegerea doar atunci când chiriaşul nu a plătit chiria cel puţin trei luni consecutiv sau în cazul în care chiriaşul a pricinuit stricăciuni importante locuinţei. Legea mai prevede că proprietarul poate cere rezilierea contractului şi în situaţia în care chiriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea. Însă, aspectul poate cel mai important al legislaţiei autohtone este că evacuarea chiriaşului se poate face numai în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive.
O altă opinie este exprimată de Claudia Dragostin, consilier imobiliar în cadrul firmei Transilvania Imobiliare. Ea spune că "nedeclararea chiriilor către Fisc este o situaţie des întâlnită în piaţă. O posibilă cauză a acestei stări este şi faptul că oamenii nu sunt educaţi în sensul plătirii taxelor către stat.
Ei sunt încurajaţi să nu plătească şi de ideea că nu riscă foarte mult având un astfel de comportament, pentru că nu sunt puse la punct modalităţi eficiente de a-i sancţiona pe cei care nu declară veniturile obţinute din chirii."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite