Oficial al Băncii Centrale a Angliei: băncile britanice stau bine! Dar mai prost decât şi-ar dori BOE.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile britanice sunt într-o situație mult mai robustă decât erau acum 12-18 luni și în comparație cu unele bănci din zona euro. Doar că acestea “nu sunt încă la nivelul la care noi ne-am fi dorit să fie” a declarat Paul Fisher, directorul executiv al Băncii Angliei, în cadrul unui interviu pentru Market News. 

Paul Fisher, directorul executiv al Băncii Angliei, banca centrală a Marii Britanii (BOE), consideră că  piețele financiare se confruntă cu o situație mult mai gravă decât în 2008-2009, în timpul primei crize financiare. „Majoritatea persoanelor care activează pe piețele financiare nu au mai trăit printr-un astfel de episod”, a declarat Fisher.

Situația băncilor – „mult mai periculoasă”

Chiar dacă situația „nu este, în unele aspecte, la fel de grea” în ceea ce privește presiunile asupra piețelor, aceasta este, în același timp, potențial „mult mai periculoasă”. În 2008-2009, guvernele aveau o marjă de manevră precum și rezerve de capital pentru a oferi economiilor programe de stimul precum și pentru a salva instituțiile financiare importante pentru sistem. În prezent, această „protecție suverană nu mai este atât de evidentă”, avertizează Fisher, referindu-se la sistemul financiar European.

Paul Fisher, recent numit în cadrul Comitetului pentru Politică Financiară (FPC) al BOE, avertizează asupra vremurilor care vin: „Implementarea de politici va fi mult mai dificilă decât în 2009, având în vedere situația precară a statelor”. BOE consideră situația pe piețele financiare ca fiind „excepțional de amenințătoare”, iar Fisher spune că această frază este o dovadă de onestitate din partea băncii centrale, onestitate care va fi înțeleasă cum trebuie de către participanții pe piețele financiare. Fisher avertizează însă şi cu privire la exagerarea sentimentului de pesimism. „Nu ne confruntăm cu lipsurile sociale asociate cu marea criză economică din anii 30. Nu trebuie să considerăm că această criză reprezintă Armageddonul”, avertizează acesta.

Cu toate acestea, potențial, situația s-ar putea „înrăutăți foarte mult” și FPC și-ar încălca atribuțiile dacă nu ar transmite acest mesaj important către sistemul financiar, piețe și către publicul larg.

Deși comunicatele publice recente ale BOE au îngrijorat multă lume, mesajul băncii centrale ar trebui văzut ca „o analiză obiectivă a situației cu care ne confruntăm” și nu ca „un instrument de diseminat panică”.

Nu există soluții simple și clare

FPC nu are soluții simple și clare pentru situația curentă. În mod normal, Comitetul ar fi recomandat băncilor să nu grăbească implementarea regulilor cu privire la capital și lichidități, „dacă acestea ar fi fost într-o poziție mai solidă în ceea ce privește capitalul și lichiditățile”. Problema este că instituțiile financiare sunt departe de a fi într-o situație bună în aceste privințe.

Sigur, băncile britanice sunt într-o situație mult mai robustă decât erau acum 12-18 luni și în comparație cu unele bănci din zona euro, doar că acestea “nu sunt încă la nivelul la care noi ne-am fi dorit să fie”, a spus Fisher. Și pentru că situația s-ar putea înrăutăți subit, FPC sfătuiește băncile să continue procesul de acumulare de rezerve de capital, dar într-un mod „responsabil”. În acest context, „responsabil” înseamnă să nu evite acordarea de noi împrumuturi.

Piața de împrumuturi britanică este dominată  de doar șase bănci, arată Fisher, și acestea trebuie să-și dea seama că deciziile și acțiunile lor vor avea un impact puternic la nivel macroeconomic în cadrul conjuncturii economice slabe prezente.

Acordul UE – „nimeni nu cunoaște detaliile”

Banca Angliei a declarat, în repetate rânduri, că criza datoriilor suverane este cel mai mare risc economic și financiar pentru Marea Britanie. Față de ultimul efort de soluționare a crizei din cadrul summitului UE din 9 decembrie, Fisher consideră că piețele au luat în calcul acest lucru. „Poziția piețelor este că am mai fost în această situație, înainte”.

Spre deosebire de summiturile precedente, acesta nu a fost urmat de o „redresare de speranță” bazată  doar pe simplul fapt că s-a ajuns la o înțelegere, și, tot din acest motiv, „nu ne-am prăbușit la loc, după” a spus acesta. Piețele au obținut o parte din ceea ce doreau de la liderii UE, adică o soluție pe termen lung în termenii unei uniuni fiscal. Doar acordul trebuie să fie implementat, iar incertidudinile sunt date de faptul că „nimeni nu cunoaște detaliile” a mai spus acesta.

Piața de împrumuturi britanică este dominată  de doar șase mari instituţii de credit
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite