Oferta bogata de produse ecologice romanesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editia din acest an a Targului de produse agroalimentare - IndAgra 2003 a avut, in premiera, si un pavilion destinat produselor ecologice. In cadrul acestei sectiuni a Targului au fost prezenti

Editia din acest an a Targului de produse agroalimentare - IndAgra 2003 a avut, in premiera, si un pavilion destinat produselor ecologice. In cadrul acestei sectiuni a Targului au fost prezenti aproximativ 16 expozanti care produc si comercializeaza produse agroalimentare, precum: oua, lactate, branzeturi, miere, dar si produse vegetale si chiar ingrasaminte ecologice.
Ouale ecologice au aparut recent pe piata romaneasca
"Deosebirea dintre ouale ecologice si cele obisnuite porneste de la furajele folosite pentru hrana gainilor, certificarea oualor si chiar ambalajele folosite", sustine Dumitru Argesanu, directorul general al Cortina SRL, singura ferma care produce oua ecologice. Toate acestea, evident, necesita costuri suplimentare, respectiv de 2 ori mai mari decat pentru ouale obtinute in mod conventional. In plus, pasarile sunt crescute in totala libertate, atat in interior, cat si in exterior. Fiecare pasare beneficiaza de 4 metri patrati de spatiu verde, la 20 de gaini exista un cocos, pentru ca oul fecundat este mult mai gustos decat oul nefecundat, spune Argesanu. Toate aceste costuri se regasesc insa, evident, in pretul produsului final, adica in ouale ecologice, al caror pret este dublu sau chiar mai mult decat la celelalte oua.
Mierea ecologica, ceruta cu prioritate la export
Mario Dorian Ciobanu, produce miere pentru export de 12 ani. "Datorita tratamentului cu antibiotice, mierea sufera transformari enzimatice, care conduc la insensibilizarea organismului uman", ne povesteste Mario Dorian Ciobanu. Pentru a obtine miere ecologica, albinele trebuie tratate cu medicatie naturala, cu ceaiuri, extracte naturale. Este adevarat ca sunt si multe pierderi la albine din cauza asta, de aceea si costurile de productie sunt mai mari. "Mierea de albine ecologica nu provine din zone cu culturi in care s-au folosit fertilizante si pesticide chimice si toxice si nici iradierea plantelor, nu se folosesc in procesul de productie organisme modificate genetic si nici conservanti, coloranti si arome artificiale", mai spune Ciobanu. Costurile de productie sunt cu 30 la suta mai mari decat costurile pentru metoda traditionala, iar preturile sunt si ele mai mari, astfel ca un kilogram de miere de salcam costa 200.000 de lei, aproape dublu fata de mierea traditionala. In judetul Mures, 20 de apicultori au certificare UE pentru miere ecologica, ne spune, la randul sau, Dorin Dogar, din Tg. Mures. Ca si in alte zone, important este arealul, cum ar fi zona Muntilor Caliman, de unde se exporta si mari cantitati de fructe de padure ecologizate.
Fost translator, actual crescator de vaci
Fost translator, Willi Schuster s-a mutat de la oras in comuna Mosna, unde si-a deschis o microferma de vaci de lapte - Bio Mosna. "Vacile sunt crescute intr-un mediu cat mai natural, furajele sunt naturale, produse la ferma nostra. Prelucrarea laptelui se face artizanal - cei 80 de litri de lapte se prelucreaza pentru a se produce cascaval, smantana, branza proaspata si branza crema (quark)", ne povesteste Schuster. Productia este destinata doar celor din localitate si din localitatile din jur. "Cascavalul este produs dupa o reteta elvetiana, acesta costa 240.000 de lei kilogramul, iar smantana - minimum 60 la suta grasime - costa 90.000 de lei kilogramul", spune Willi Schuster.
Lactate ecologice, vandute la preturi conventionale pe piata interna
Camilact - Vatra Dornei este o firma profilata pe produse lactate ecologice. Este vorba de branza Svaiter, 6 sortimente de cascaval, branza de burduf, branza Olanda, precum si o serie de produse lactate proaspete, destinate magazinului propriu din Vatra Dornei. De altfel, intreaga productie ecologica realizata de Camilact se vinde pe piata interna, prin intermediul a 17 magazine Metro, la preturi conventionale. "Noi nu avem forta financiara si nici logistica necesare pentru campanii promotionale pe piata occidentala, iar de la minister (Ministerul Agriculturii - n.n.) nu suntem ajutati cu nimic" - spune presedintele firmei, Aurel Ungureanu. Aceste produse ecologice se obtin cu eforturi mari, animalele de lapte fiind hranite pe pasuni si fanete certificate, fertilizate numai cu ingrasaminte naturale. Ca urmare, laptele nu contine hormoni, pesticide sau antibiotice si este izolat la muls, transport si prelucrare, pentru a nu fi amestecat cu lapte conventional.
In judetul Calarasi, 970 de hectare cultivate ecologic
Firma Anger Petrus SRL, din comuna Stefan cel Mare, judetul Calarasi, a inceput culturile ecologice in anul 2000, pe 347 de hectare. In anul 2003 si-a extins suprafata certificata ecologic de firme specializate din Olanda si Germania la 970 ha. Structura de productie este diversa, cuprinzand de la floarea-soarelui pentru consum (345 ha) si porumb (183 ha) pana la schinduf (condimente) si sofranel (ulei comestibil), care insumeaza alte 160 ha. Firma cultiva, tot in conditii ecologice, in pentru ulei (100 ha pentru samanta), soia (50 ha), mazare de camp si mazare pentru samanta (40 ha), linte verde (17 ha) si borceag (furaj - 20 ha). Tehnologia de productie este complet ecologizata (nu se aplica pesticide, ingrasaminte chimice, samanta nu este tratata, conditii de depozitare ecologice etc.). Intreaga productie se vinde la export, mai exact in Olanda. Aceasta este una dintre putinele ferme vegetale din Romania care produc si exporta, in baza certificarii UE, cereale si plante tehnice ecologice.
De la Ministerul Agriculturii, in loc de sprijin, doar vorbe si promisiuni
In afara de Federatia Nationala de Agricultura Ecologica (FNAE), organizatie neguvernamentala, constituita in februarie 2002, acesti producatori agricoli care au intuit calea spre piata Uniunii Europene nu sunt ajutati de nimeni. Semnificativ, in acest sens, este faptul ca, la recenta reorganizare a Ministerului Agriculturii, Agentia Nationala pentru Produse Ecologice a fost desfiintata, ramanand doar un mic departament, cu cativa oameni inimosi, dar lipsiti de posibilitati logistice si financiare. Pana in momentul de fata, Romania nu dispune nici macar de un institut de certificare ecologica, producatorii fiind nevoiti sa apeleze la cele din strainatate, cheltuind sume importante. Nu in ultimul rand, acesti producatori, care, de regula, nu dispun de resurse financiare insemnate nu sunt sprijiniti pentru promovarea produselor lor in strainatate, mai ales in tarile UE, unde alimentele ecologice au cea mai mare cautare. Nici macar legislatia in acest domeniu nu este definitivata, desi MAPAM se lauda cu "progrese importante in acest sens" si cu "inchiderea multor capitole de negociere". Or, cu vorbe si promisiuni nu se poate ajunge pe piata europeana.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite