Odată cu TVA cresc şi facturile la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă statul a menţinut preţurile gazelor şi curentului electric, aplicarea TVA la aceste utilităţi se va vedea în costurile casei. Facturile pe luna iulie, emise în august, vor fi mai mari faţă de cele pe iunie cu 4,2% la gaze şi curent, cu 5,3% la apă şi salubritate şi cu 4,7% pentru telefon.

Cum era de aşteptat, creşterea TVA de la 19% la 24% în iulie a dus la scumpiri în întreaga gamă de produse şi servicii din coşul de consum al populaţiei. Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), media generală a scumpirilor - inflaţia - a fost, în iulie 2010, de 2,58% faţă de iunie, respectiv de 5,42% faţă de decembrie 2009 şi de 7,14% faţă de iulie 2009.

Dar scumpirile pe care

le-au avut de înfruntat românii nu s-au oprit în luna iulie, ci se prelungesc şi în august, când sunt emise facturile de întreţinere aferente lunii anterioare. Practic, abia acum vom vedea care sunt efectele creşterii TVA asupra principalelor costuri legate de locuinţă.

Potrivit INS, preţul gazelor şi al curentului electric creşte cu 4,2%, apa (caldă şi rece), canalizarea şi salubritatea se scumpesc cu 5,3%, iar abonamentul la telefon va avea un tarif cu 4,7% mai mare.

Au crescut aproape toate preţurile

În iulie, doar la câteva sortimente (cartofi, ouă şi transportul aerian) au scăzut preţurile, în rest întregul coş de consum a fost afectat de scumpirile generate prin majorarea TVA. Preţurile alimentelor au crescut, în medie, cu 1,92%, iar ale mărfurilor nealimentare - cu 3,08%, în timp ce tarifele pentru servicii au crescut cu 2,55%. Până şi biletele de tren s-au scumpit, cu 5,54%, pe fondul majorării TVA, după aproape trei ani de menţinere a preţurilor.

Cât priveşte utilităţile, preţurile acestora sunt reglementate, nu se modifică decât prin decizie guvernamentală, dar TVA se aplică şi aici, astfel că facturile la gaze, curent şi apă vor fi inevitabil mai mari pe iulie decât cele pe luna anterioară.

Şi ţinta BNR a fost „mişcată" de TVA

Banca Naţională a României a revizuit vineri prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru 2010, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.

Reamintim că inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul cu FMI şi se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Topul scumpirilor din luna iulie

1. Ţigări- 9,4%
2. Fructe- 7,1%
3. Citrice- 6,4%
4. CFR- 5,5%
5. Salubritate- 5,3%
6. Telefon- 4,7%
7. Curent- 4,2%
8. Gaze- 4,2%
9. Ulei- 3,4%
10. Pâine- 2,5%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite