Obligaţiunile Băncii Mondiale vor ajunge la Bursă în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat listarea obligaţiunilor în lei emise de Banca Mondială, următorul pas va fi analiza acestei oferte de către Comisia de Listare din

După ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat listarea obligaţiunilor în lei emise de Banca Mondială, următorul pas va fi analiza acestei oferte de către Comisia de Listare din cadrul Bursei de Valori Bucureşti. Preşedintele BVB, Septimiu Stoica, ne-a declarat că "nu vor fi probleme la cotarea obligaţiunilor BM nici în Comisia de Listare, nici la Comitetul Bursei, astfel că este posibil ca listarea să aibă loc în cel mult două săptămâni".
Obligaţiunile Băncii Mondiale se vor regăsi la categoria Emitenţi Internaţionali a BVB. În cadrul ofertei publice iniţiale, preţul unei obligaţiuni a fost de 1.000 RON, iar rata dobânzii este fixă - 6,50% anual. Scadenţa este de 36 de luni, cu plata semestrială a dobânzii.

Plata dobânzii se va face semestrial
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat deja listarea obligaţiunilor în lei emise de Banca Mondială, care ar putea intra la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti în aproximativ două săptămâni. SSIF Intercapital Invest, companie care intermediază emisiunea, a obţinut acordul Comisiei. "Suntem în discuţii cu Bursa de Valori Bucureşti, pentru admiterea obligaţiunilor la tranzacţionare, care va începe peste două săptămâni", a declarat Pompei Lupşan, responsabil cu clienţi instituţionali din cadrul SSIF Intercapital Invest.
Oferta publică primară de obligaţiuni a Băncii Mondiale a fost lansată pe 30 august şi s-a încheiat pe 12 septembrie. Plata dobânzii se va face semestrial către investitorii care au subscris în cadrul ofertei publice, iar principalul va fi plătit la scadenţa emisiunii.

Românii deţin trei sferturi din titluri
Statisticile arată că mai mult de trei sferturi (77%) din obligaţiunile Băncii Mondiale au fost subscrise de investitori români, care au plasat peste 404 milioane lei (115,5 milioane euro) în emisiunea de 525 milioane lei (150 milioane euro) lansată de instituţia financiară internaţională. Oferta iniţială a fost suprasubscrisă cu 21%, potrivit datelor comunicate de Banca Mondială.
Aceasta este prima emisiune în lei a unei instituţii financiare internaţionale. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat că intenţionează, de asemenea, să emită obligaţiuni în lei, pentru contravaloarea a 50 milioane de dolari, în 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite