Oamenii de afaceri creditează prudent măsurile Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata TVA la încasare în locul facturării, scutirea de CAS pentru angajatorii de şomeri şi celelalte facilităţi promise sunt bine-venite,  dar trebuie păstrate cel puţin trei ani, spun întreprinzătorii.

Dacă n-ar fi campanie electorală şi dacă luptele politice n-ar fi încinse la cote atât de înalte, măsurile economice şi facilităţile fiscale anunţate ieri de premierul Victor Ponta puteau fi întâmpinate cu mare entuziasm în mediul de business. Dar aşa, în contextul actual, oamenii de afaceri au primit cu bucurie, însă şi cu o oarecare neîncredere veştile venite de la Palatul Victoria, din care reiese că actualul Guvern chiar şi-a întors faţa către business.

Va fi nevoie de o prevedere specială

Adoptarea şi aplicarea efectivă a măsurilor anunţate ieri depinde de negocierile cu FMI, care vor începe la 31 iulie şi se vor încheia în jurul datei de 10 august. Deocamdată, între Guvern şi reprezentanţii FMI „a avut loc o discuţie lungă" pe marginea acestor măsuri, ne-a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional. „Nu s-a luat încă nicio decizie, deoarece trebuie analizat impactul lor. Un răspuns definitiv urmează a fi dat abia la sfârşitul misiunii FMI amânate pentru după referendum, adică undeva pe 9 sau 10 august", a spus Tănăsescu.

„Toate propunerile vor fi analizate în timpul misiunii din august, să vedem exact impactul lor. Dar apreciem această deschidere a Guvernului pentru schimbări legislative în domeniu", a declarat Mihai Tănăsescu.

Concret, companiile cu cifre de afaceri sub 500.000 de euro (adică peste 92% din total) nu vor mai fi considerate datoare la fisc în momentul facturării, când erau obligate să plătească TVA indiferent dacă au primit banii sau nu de la client, ci în momentul încasării. Desigur, această facilitate va fi acordată numai firmelor care derulează plăţi prin sistemul bancar.

O altă măsură de stimulare economică se adresează companiilor care vor angaja şomeri. Mai exact, firmele vor beneficia de scutirea pe un an a plăţii contribuţiilor de asigurări sociale - partea care revine angajatorului - dacă vor încadra în muncă şomeri în vârstă de până la 25 de ani sau de peste 55 de ani.

Printre celelalte măsuri se numără scutirea de penalităţi pentru contribuabilii care îşi plătesc principalul debitului (aşa cu au mai fost acordate în perioada 1 septembrie 2011 - 30 iunie 2012), facilităţi pentru companiile care investesc în cercetare-dezvoltare şi pentru organizaţiile care accesează fonduri europene.
Comentând măsurile anunţate ieri, oamenii de afaceri sunt convinşi de bunele intenţii ale Guvernului, dar cer şi dovezi suplimentare în acest sens.

„De unde ştim că la anul nu vine un alt Guvern să constate că nu are bani şi, prin urmare, să elimine toate aceste lucruri? Măsurile trebuie însoţite de o lege specială prin care să ne asigure că aceste facilităţi se vor păstra timp de cel puţin trei ani", a declarat pentru „Adevărul" Florin Pârvu, vicepreşedinte pe probleme financiare al Consiliului Naţional al IMM. De asemenea, „această plată a TVA (la încasare în locul facturării) ar trebui să nu se poată face la orice sumă, ci să se plafoneze la valori de 200.000-300.000 de euro per factură. Altfel vor avea de câştigat tot firmele mari în locul celor mici", ne-a mai spus liderul patronal.

Mediul este imprevizibil

„Mediul de afaceri este atât de imprevizibil, în acest moment, încât astăzi este anunţată o măsură, iar peste două săptămâni s-ar putea schimba, sau chiar ar putea apărea alta", ne-a declarat Ionuţ Sâmpetrean, tânărul antreprenor care deţine o fermă unde cultivă şi comercializează trandafiri şi legume bio. El susţine că o firmă ar trebui să ştie ce taxe trebuie să plătească cu cel puţin un an înainte, nu să afle de pe o zi pe alta. Ionuţ Sâmpetrean consideră că orice scădere a taxelor poate fi un ajutor pentru mediul de afaceri, chiar dacă primul criteriu pentru angajarea unei persoane ar fi ca aceasta să ştie să-şi facă treaba bine.

Procedeurile ar putea fi prea complicate

Consultantul fiscal Emilian Duca este, la rândul său, destul de prudent în legătură cu aplicabilitatea acestor măsuri, dar nu pentru că nu se ştie cât vor dura facilităţile, ci pentru că obţinerea lor presupune costuri fiscale destul de mari. „În fapt, toate aceste facilităţi există deja în Codul Fiscal, dar ele nu au fost accesate din cauza costurilor prea mari. S-au acordat scutiri la plata penalităţilor, dar prea puţini contribuabili au avut şi banii necesari pentru principalul datoriei. În principiu, stimularea angajării de şomeri este o măsură foarte bună, salvează cam 10% din fondul de salarii, dar ar trebui să poată fi aplicată fără a se mai pune şi condiţii extrem de dificil de respectat", ne-a spus consultantul fiscal.

Câţi beneficiari au măsurile

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, a precizat că în evidenţele statului erau înregistrate la sfârşitul lunii iunie 300.000 de firme cu datorii bugetare şi că din calculele ministerului rezultă că aplicarea unei astfel de facilităţi ar majora veniturile la buget cu 5%. Liviu Voinea a mai precizat că 92,8% din firmele active în România au o cifră de afaceri sub 500.000 de euro, reprezentând peste două milioane de contribuabili la bugetul de stat.
Potrivit lui Voinea, măsura nu se va putea aplica însă firmelor intragrup, dar va putea reduce din fenomenul rambursărilor fictive de TVA.

„Rambursările de TVA în prezent se pot face în absenţa dovezii plăţii. Noua măsură va elimina rambursările fictive de TVA, fiind nevoie de dovada plăţii. În prezent, jumătate din activitatea ANAF are în vedere verificarea acestor rambursări de TVA", a spus Voinea. Oficialul a mai precizat că măsura nu va afecta negativ bugetul, de vreme ce firmele nu pot deduce TVA
până nu plătesc.

"Măsurile trebuie însoţite de o lege specială prin care  să ne asigure că aceste facilităţi se vor păstra timp de cel puţin trei ani.''
Florin Pârvu vicepreşedinte  Consiliul Naţional al IMM

"În fapt, toate aceste facilităţi există deja în Codul Fiscal, dar ele nu au fost accesate din cauza costurilor prea mari.''
Emilian Duca consultant fiscal

tensiunile politice  pot afecta reformele

Evenimentele recente din România au amplificat temerile din piaţă că turbulenţele politice ar putea pune în pericol consolidarea fiscală din ultimii trei ani, potrivit companiei de evaluare Moody's. Iar incertitudinile „ar putea persista chiar până după alegerile din toamnă" şi „vor afecta, probabil, reformele structurale".

Măsurile Guvernului Ponta

- TVA la încasare. Firmele care au o cifră de afaceri de maximum 500.000 de euro vor plăti TVA la încasarea facturii pentru plăţile efectuate prin sistemul bancar.
- Scutiri de penalităţi. Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012.
- Scutiri de CAS. Firmele care angajează persoane aflate în şomaj cu vârsta sub 25 de ani sau peste 55 de ani vor fi scutite de la plata CAS la fondul de sănătate, pensii şi şomaj. Scutirea de la plata CAS va fi valabilă timp de un an, cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an, suplimentar.
- Facilităţi pentru cercetare. Creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50%.
- Facilităţi pentru accesarea fondurilor UE. TVA va fi eligibilă la decontare pentru proiecte finanţate din fonduri europene, măsura solicitată de fundaţii şi organizaţii nonprofit.

info
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite