Oamenii PSD din ministere se tin inca de scaune pe principiul "fa-te ca lucrezi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrii si secretarii de stat din guvernarea PSD mai au doar cateva zile de domnie in ministere. Desi si-au facut bagajele inainte de Craciun, o parte dintre ministrii PSD si-au vazut in continuare

Ministrii si secretarii de stat din guvernarea PSD mai au doar cateva zile de domnie in ministere. Desi si-au facut bagajele inainte de Craciun, o parte dintre ministrii PSD si-au vazut in continuare de treaba, dorind sa lase impresia in randul angajatilor ca nu-i afecteaza faptul ca vor fi schimbati din functie. Exemplul acestora a fost urmat si de secretarii de stat, care, in timp ce-si aduna lucrurile din birouri, mai dau ultime dispozitii subalternilor. O parte dintre oamenii PSD au preferat insa sa-si ia concediu sau sa dea cat mai putin pe la ministere, evitand astfel sa dea diverse explicatii. Ieri, de pilda, la ministerele economice, birourile unora dintre ministri si secretarii de stat erau inchise, doar asistentele acestora facandu-si datoria. In general, atmosfera in ministere este incordata. In asteptarea noilor stapani, functionarii isi fac de lucru la statistici si la finalizarea unor proiecte.
In Ministerul Agriculturii, lumea isi face bagajele
Liniste si pace. Foarte, foarte multa liniste. Cred ca lumea isi face bagajele. Aceasta este atmosfera din Ministerul Agriculturii pe care au descris-o unii dintre functionarii institutiei. Totusi, in unele birouri inca "nu s-au depus armele". "Lucram pana la data la care va avea loc predarea-primirea (stafetei-n.r.) care se asteapta sa fie miercuri sau joi. Vrem sa primim viitoarea echipa cu temele facute. Saptamana trecuta am fost la Bruxelles, unde au avut loc discutii tehnice pe marginea masurilor SAPARD care urmeaza sa fie acreditate anul viitor. Avem termen-limita data de 10 ianuarie pana la care trebuie sa trimitem la Comisia Europeana ultima forma a documentelor pentru acreditarea noilor masuri SAPARD", ne-a declarat Nicolae Istudor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Intrebat despre planurile de dupa predarea stafetei noilor oficiali ai institutiei, Istudor a spus ca "eu ma intorc la ASE, unde sunt conferentiar". Tot la munca l-am gasit si pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care si-a delegat inca din campania electorala atributiile sale de ministru subalternului sau Nicolae Istudor: "Sa vedem cum decurg lucrurile. Oricum, o sa ma gasiti la Senat, la Comisia de agricultura". Mult mai relaxat era directorul Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu, care este in concediu. "Din punctul meu de vedere, eu imi voi vedea de treaba in continuare la Agentia SAPARD. Sa vedem ce ne va oferi anul 2005. Oricum, daca nu, eu ma voi orienta catre sectorul de afaceri", ne-a spus directorul general al Agentiei SAPARD, mizand, probabil, si pe faptul ca pentru o eventuala inlocuire a sa din aceasta functie un rol il va avea si Comisia Europeana.
La Transporturi, subordonatii il asteptau inca pe Mitrea
Nici in Ministerul Transporturilor lucrurile nu stateau diferit. "Il asteptam sa vina, din clipa in clipa, pe domnul ministru Miron Mitrea", ne-a spus ieri dimineata unul dintre functionarii din Ministerul Transporturilor. La serviciu l-am gasit si pe directorul general al CFR Calatori. "Noi ne facem treaba, nu e nevoie sa ne spuna sefii ce sa facem. In aceasta perioada avem mult de lucru. Am suplimentat trenurile pentru perioada ajunului si pe 2 ianuarie, pentru ca pe 1 ianuarie credem ca nu va fi nevoie. Va circula un tren suplimentar pana la Suceava, si unul pana la Iasi. Iar la trenurile spre Ardeal au fost suplimentate vagoanele. Suntem pregatiti sa facem fata la orice situatie", ne-a spus Valentin Bota, director general al CFR Calatori.
Mihai Tanasescu s-a mutat la Camera Deputatilor
La Ministerul Finantelor, fostul ministru Mihai Tanasescu si-a facut deja bagajele. Treburile din minister sunt acum pe mana secretarilor de stat care vor ramane sa lucreze in continuare in Finante. Ieri, Mihai Tanasescu a trecut, probabil pentru ultima data in acest mandat, pe la fostul sau birou pentru a-si mai lua niste acte. "A venit, a luat ce avea nevoie si a incuiat biroul. Apoi a plecat la Camera Deputatilor, unde dansul este presedintele Comisiei de buget-finante. Nu cred ca va mai reveni pe aici", ne-a declarat un functionar de la fostul cabinet al ministrului. In ceea ce priveste secretarii de stat, nelinistea era mai mare in randul consilierilor si al sefilor de cabinet. "Nu stim ce se va intampla dupa ce va pleca domnul secretar de stat. Sa vedem daca vom ramane in continuare la cabinet (n.r.- secretarului de stat) sau vom fi mutati in alta parte", ne-a marturisit un functionar. In schimb, pentru detinatorii acestor functii, schimbarea nu-i va arunca in necunoscut. "Noi inca lucram la birou, pana ne ies deciziile de schimbare. Majoritatea secretarilor de stat de la noi se vor intoarce pe fostele functii de director, care au fost blocate in momentul in care am fost numiti in subordinea ministrului", ne-a declarat Maria Manolescu, secretar de stat in Finante. Altfel, nimic deosebit nu anunta schimbarea in minister. Majoritatea si-au "curatat" birourile, chiar daca inca le mai folosesc, dar acest lucru s-a petrecut in nebunia de dinaintea Craciunului, cand toata lumea primea cadouri si le ducea acasa, ne-au mai spus functionari din minister.
Ramas fara obiectul muncii, Blanculescu isi vede de ale lui
Ministrul-flasneta de la Autoritatea Nationala de Control, Ionel Blanculescu, era prins ieri cu treburi in afara ministerului. Nimeni nu a putut sa ne dea relatii despre ce fel de treburi era vorba, iar fostul ministru Blanculescu era probabil prea ocupat pentru a raspunde pe telefonul mobil. Am incercat sa vedem ce se intampla la structurile din coordonarea ANC, respectiv Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara. Seful Vamilor, Tudor Tanasescu, se afla inca de dimineata la birou. El ne-a spus ca nu si-a facut inca bagajele, deoarece, chiar daca nu va mai detine aceasta functie, va lucra in continuare in Vama. "Asta am facut pana acum si nu cred ca mai este cazul sa plec de la Vama si sa ma apuc de afaceri", ne-a marturisit Tudor Tanasescu. Daca s-ar urma procedura obisnuita si noua putere va decide sa puna un alt sef al ANV, Tudor Tanasescu ar urma sa revina la vechea functie de sef de vama la Targuri si Expozitii. Intrebat ce-si va lua din birou daca va fi nevoit sa lase locul altcuiva, Tanasescu a spus ca "in mod sigur voi lua o icoana de birou reprezentand-o pe Sfanta Fecioara cu Pruncul, pentru ca sunt un tip cu frica de Dumnezeu si nu mi-am batut joc de oameni, iar icoana m-a ajutat mult si in cariera". La Garda Financiara, lucrurile se desfasurau in ritmul obisnuit: cateva controale, iar prin birouri, discutii despre cum si-a petrecut fiecare sarbatorile.
Conducerea Ministerului Economiei si Comertului "si-a luat liber"
La Ministerul Economiei si Comertului (MEC), in timp ce functionarii sunt la munca, conducerea si-a luat liber inainte de sarbatori. Ieri, in jurul pranzului, ministrul Dan Ioan Popescu era asteptat sa treaca pe la birou, in timp ce secretarii de stat erau plecati, unii in concediu, altii cu treburi in afara ministerului. "Atmosfera este trista. Sunt multi cei care regreta plecarea ministrului Popescu si a echipei sale", aflam de la surse autorizate. In timp ce unii directori promovati in functie de actuala conducere se tem ca isi vor pierde scaunele, specialistii din minister care au lucrat sub conducerea mai multor ministri nu-si fac griji. "Zilele acestea, se mai lucreaza la statistici si la finalizarea unor proiecte", ne spune unul dintre functionarii din MEC. Maine (azi-n.r.), ministrul Dan Ioan Popescu va prezenta un bilant al activitatii MEC, prilej cu care isi va lua ramas bun de la colaboratorii sai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite