Oamenii de afaceri taxeaza Guvernul Tariceanu pentru declaratiile contradictorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Am fost pacaliti. In 2005, nu beneficiem de relaxare fiscala", sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM

"Am fost pacaliti. In 2005, oamenii de afaceri nu beneficiaza de relaxare fiscala", a declarat, ieri, Vasile Turcu, vicepresedintele Consiliului National pentru IMM. "Guvernul Tariceanu a demarat cu o lipsa de coerenta. Declaratiile guvernantilor sunt contradictorii, fapt ce induce o lipsa de credibilitate. Daca Guvernul ar fi actionat sub o strategie de sistem, nu una de birou sau minister, nu ar mai fi fost loc de ambiguitati", a afirmat si Maria Grapini, presedintele Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER), atragand atentia asupra unor probleme foarte importante pentru mediul de afaceri romanesc. Un prim exemplu: Codul Muncii, care este "sofisticat si cuprinde lucruri care pot duce la conflicte si nu se gasesc in legislatia europeana". Reprezentantul ADER sustine ca jumatate din articolele cuprinse in Codul Muncii trebuie reformulate astfel incat lucrurile sa fie foarte clare, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. De pilda, potrivit Codului Muncii, angajatul poate sa-si intrerupa concediul de odihna pe "motive intemeiate". Care sunt acestea? De la instalarea noului Guvern, in toate ministerele, oamenii lucreaza la corectarea politicilor industriale, comerciale fara sa solicite si pozitia patronatelor, a mai semnalat Grapini. Ea sustine ca "politicile industriale, comerciale nu avantajeaza mediul de afaceri si ca exista posibilitatea sa se intervina, fara incalcarea acordurilor internationale". Producatorii romani au conditii de calitate stricte la export, in timp ce, la intrarea in tara, produsele nu indeplinesc aceleasi conditii de calitate. "Producatorii romani trebuie sa aiba tratament egal cu cei straini", a afirmat presedintele ADER.
Peste 300.000 de firme vor intra in faliment
Pe de alta parte, se impune eliminarea barierelor administrative privind inregistrarea si avizarea firmelor, intrarea si iesirea de pe piata a companiilor, accesul la surse de finantare si dotari, pentru o evidenta clara a operatorilor economici, sustin reprezentantii ADER. Potrivit datelor Aliantei, in prezent, 300.000 de firme nu s-au inregistrat la Registrul Comertului, iar lichidarea acestora va duce la "curatarea mediului de afaceri de reteaua de coruptie". Acestea se vor adauga unui numar de 3.677 firme care sunt in procedura de faliment, ca urmare a faptului ca nu si-au platit in mod regulat datoriile la buget.
Invocand cazul Petromidia, patronatele vor conversia datoriilor firmelor in actiuni
Uniunea Patronatelor din Romania solicita Guvernului adoptarea unui act normativ privind conversia datoriilor firmelor de stat sau private in actiuni, a afirmat, ieri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM. "S-a dovedit ca aceasta practica aplicata la Petromidia a avut efecte sociale, dar si fiscale. Aceasta masura ar mentine locurile de munca si ar garanta recuperarea restantelor", a afirmat Nicolescu. Cazul Petromidia, careia i s-au sters datorii istorice, de peste 600 milioane dolari, prin emiterea de obligatiuni, a fost contestat de unii dintre oamenii de afaceri, pe motiv de tratament discriminatoriu. Ovidiu Nicolescu sustine ca este necesar ca societatile sa fie tratate in mod egal, indiferent de marimea lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite