O nouă povară fiscală: CAS pe dividende

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul a luat la ţintă profiturile pe care acţionarii firmelor şi le împart între ei şi cere o contribuţie de 31% din aceste venituri la fondurile publice. Confederaţiile patronale au descoperit cu stupoare o prevedere din viitoarea Lege a pensiilor, potrivit căreia dividendele vor fi considerate surse de venit la buget.

Dacă în 2009 aţi realizat un anumit profit şi, pentru a scăpa de impozitele şi taxele aferente acestuia în cazul reinvestirii, v-aţi propus să-l împărţiţi între acţionari (sub formă de dividende), aflaţi că nici această formulă nu vă fereşte de o anumită povară fiscală.

Mai precis, potrivit proiectului viitoarei Legi a pensiilor, şi dividendele vor fi supuse impozitării, fiscul urmând să preleveze din această sursă contribuţiile de asigurări sociale de stat (CAS), respectiv cele de sănătate, şomaj şi pensii.

„De data asta, chiar că ne mutăm în Bulgaria"

De regulă, patronii de companii mici, dar şi liber-profesioniştii sau practicanţii unor profesii liberale, sunt în acelaşi timp patroni, asociaţi sau acţionari, dar şi angajaţi ai firmelor la care lucrează. Ceea ce înseamnă că, în prezent, ei oricum plătesc CAS, în calitatea lor de salariaţi, iar în viitorul apropiat vor mai plăti o dată CAS, din dividendele obţinute în urma profiturilor realizate în 2009. Această dublă impozitare i-a pus pe jar pe liderii confederaţiilor patronale, care acum pregătesc acţiuni „ceva mai radicale" de protest.

Conducerea Consiliului Naţional al IMM îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de stabilirea plăţii CAS pe dividende şi solicită menţinerea dispoziţiilor legale actuale în domeniu, fără creşterea fiscalităţi.

Stabilirea plăţii CAS pe dividende în cazul acţionarilor/asociaţilor şi persoanelor autorizate să desfăşoare activităţi independente nu poate fi susţinută de mediul de afaceri, spun liderii patronali. Ei argumentează că dividendele „nu sunt venituri salariale, ci venituri de capital, astfel că se instituie duble contribuţii (persoanele respective deja plătesc CAS, ca salariaţi)".

„Când în Bulgaria a scăzut cota unică la 10%, aveam o vagă intenţie de a ne muta afacerile acolo, dar am zis că nu putem lăsa aşa uşor economia românească. Acum, când este evident că statul vrea să ne ia absolut toţi banii, în timp ce dincolo de Dunăre mediul de afaceri e tot mai prietenos, nu ne mai rămâne decât să ne facem bagajele", ne-a declarat Florin Pârvu, vicepreşedinte pe probleme financiare al Consiliului IMM.

Având în vedere că cea mai mare pensie se ridică la 9.177 de lei (2.200 de euro), potrivit datelor din decembrie ale Casei Naţionale de Pensii, liderii patronatelor solicită ca Legea unitară a pensiilor să asigure o echilibrare a sistemului, cu recalcularea pensiilor speciale, şi nu creşterea contribuţiilor cerute mediului de afaceri.

Acţionarul rămâne cu jumătate din profit

Indiferent de calea pe care o va lua profitul pe 2009 (împărţire ca dividende sau reinvestire), statul va lua 16% sub formă de impozit.

În cazul dividendelor, însă, din banii rămaşi se vor reţine şi CAS (31%), ceea ce înseamnă că, de fapt, acţionarul sau asociatul beneficiar al dividendelor va rămâne cu aproape jumătate din bani, ca venit net.

Pentru a contracara aplicarea CAS pe dividende, liderii patronatelor iau în calcul măsuri specifice de protest, dar şi posibile acţiuni mai radicale, cum ar fi o grevă fiscală sau chiar mişcări de stradă.

Opriţi taxarea cămătărească!

La scurt timp după ce „Adevărul" a semnalat faptul că statul îşi taxează datornicii cu dobânzi de peste 36% pe an, Consiliul Naţional al IMM a ieşit la rampă pentru a solicita reducerea penalităţilor de întârziere pentru creanţe bugetare de la 0,1% la 0,05% pe zi.

Consiliul IMM mai cere şi prelungirea termenelor de plată cu 60 de zile pentru microîntreprinderi şi cu 30 de zile pentru IMM-uri şi scutirea de plată a penalităţilor de întârziere pentru IMM-urile care au înregistrat creanţe bugetare în 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite