O nouă criză a gazelor pluteşte în aer. Premierul Ucrainei vrea revizuirea contractelor cu Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordurile privind furnizarea de gaze din Rusia semnate de precedentul guvern de la Kiev nu mai sunt conforme cu actuala legislaţie, a declarat premierul de la Kiev, Mykola Azarov, citat de RIA Novosti. El a reiterat că Ucraina consideră că acordurile cu Rusia sunt incorecte şi nesatisfăcătoare şi cere revizuirea lor.

Azarov a explicat că Ucraina a aderat la Carta Energetică Europeană şi a adoptat o nouă legislaţie privind piaţa de gaze.

„Prin urmare, baza legislativă care a fost luată în consideraţie la momentul în care au fost semnate şi definitivate acordurile de furnizare şi tranzit al gazelor s-a modificat. Acordul semnat de guvernul anterior nu mai este conform cu legislaţia actuală", a spus premierul ucrainean într-o şedinţă a Executivului.

„Realităţile pieţei s-au schimbat, astfel că parametri de bază şi formula de preţ trebuie revizuite", a adăugat el.

În iarna 2009, în urma unui conflict cu Ucraina, Rusia a oprit livrarea de gaze către Uniunea Europeană timp de trei săptămâni. Un sfert din gazul consumat de europeni provine din Rusia, iar 80% din aceste volume tranzitează Ucraina.

Comisia Europeană a avertizat de mai multe ori statele membre că problemele dintre cele două ţări ex-comuniste nu au fost rezolvate şi că un conflict similar ar putea reizbucni oricând.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite