O bursă-mamut e gata să „se nască“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de la Londra şi cea de la Toronto vor fuziona în scurt timp, ceea ce va duce la crearea unui gigant mondial în acest sector. Piaţa creată prin această fuziune va fi cea mai mare platformă din lume pentru tranzacţia resurselor naturale, sector unde preţurile sunt în creştere.

London Stock Exchange Group (LSE), operatorul burselor de la Londra şi Milano, va fuziona cu TMX Group, proprietarul bursei din Toronto, printr-un schimb de acţiuni în valoare de 3,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Citiţi şi:

Williams, prima echipă listată la bursă! Vezi cât valorează!

Acţionarii LSE vor deţine 55% din noua companie, în timp ce investitorii TMX vor avea o participaţie de 45%. Grupul astfel creat va avea sedii principale în ambele oraşe şi va fi supus reglementărilor atât din Marea Britanie, cât şi din Canada.

TMX are o capitalizare de piaţă de circa trei miliarde de dolari, în timp ce valoarea indicatorului aferent LSE se ridică la 3,94 de miliarde de ­dolari.

Cea mai mare bursă de resurse

Tranzacţia implică două burse bine cunoscute pentru capacitatea lor de a atrage companii din domeniul resurselor naturale, într-o perioadă când preţul tuturor astfel de produse, de la petrol la îngrăşăminte chimice şi la cupru, este în creştere, pe fondul majorării cererii din partea economiilor emergente, precum China, India şi Brazilia.

La Londra sunt listate companii-gigant din sectorul minier, precum Ria Tinto PLC sau Xstrata PLC. În acelaşi timp, pe piaţa din Toronto şi pe filialele ei activează circa 1.900 de companii puternice din energie şi minerit.

Tăieri de costuri

„Aceasta va însemna formarea celei mai mari burse de resurse naturale din întreaga lume", a declarat Thomas Caldwell, preşedinte şi director general al Caldwell Investment Management, un specialist în acest domeniu.

Mai mult, această fuziune va duce la formarea celei de-a doua pieţe de capital din lume, după NYSE Euronext, după valoarea de piaţă a companiilor listate pe aceste burse, scrie „The Wall Street Journal". După fuziune, bursa va avea cel mai mare număr de companii listate din întreaga lume, peste 6.700 de companii.

De asemenea, cele două grupuri vor economisi aproximativ 56 de milioane de dolari până în al doilea an după fuziune. Cele două companii încearcă să taie din costuri, pentru a combate scăderea cotelor de piaţă, notează Bloomberg.

LSE Group deţine Bursa Italiană din Milano, în timp ce TMX operează şi Montreal Exchange, Natural Gas Exchange din Calgary, Boston Options Exchange şi TSX Venture Exchange din Calgary şi Vancouver. 

Liderii noului gigant

Directorul general al LSE, Xavier Rolet, va prelua poziţia de CEO a noii companii, care va primi o nouă denumire după finalizarea tranzacţiei. Thomas Kloet, directorul general al TMX, va fi preşedintele grupului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite