Oltchim se vinde pe 31 mai. Nuclearelectrica se pregăteşte pentru bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful OPSPI, Florin Vlădan, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că vânzarea combinatului chimic, Oltchim Romnicu-Vâlcea va avea loc pe 31 mai. De asemenea, el a spus că anunţul pentru alegerea intermediarului pentru Nuclearelectrica va fi lansat în 10 zile.

Vlădan a mai spus că vânzarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea va fi dificilă, întrucât compania are pierderi.

Ministerul Economiei intenţionează să vândă întregul pachet de acţiuni deţinut la Oltchim, de 54,8% din capital, termenul impus de Fondul Monetar Internaţional pentru finalizarea procedurii fiind sfârşitul lunii aprilie.

Patru companii, din România, Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Germania şi-au exprimat interesul pentru Oltchim. Documentul arată că Guvernul vrea să transforme datoriile combinatului către AVAS în acţiuni de pe poziţie de forţă faţă de acţionarii minoritari, urmând să decidă că operaţiunea nu mai trebuie validată şi de AGA.

Intermediarul pentru Nuclearelectrica, în 10 zile

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica, va lansa în termen de zece zile anunţul pentru selectarea intermediarilor care vor derula oferta de plasare pe bursă a unui pachet de 10% din acţiunile companiei, potrivit şefului OPSPI, Florin Vlădan.

"În zece zile vom face anunţul pentru selectarea intermediarilor", a afirmat Vlădan la un seminar economic.

Procesul de plasare la bursă a acţiunilor companiei va fi derulat de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), organism din cadrul Ministerului Economiei.

Şeful OPSPI afirma la sfîrşitul lunii februarie că oferta de listare a acţiunilor companiei are ca termen de finalizare luna octombrie.

Nuclearelectrica produce aproximativ 20% din energia electrică la nivel naţional.

Roman Copper nu are obligaţii de investiţii pentru Cupru Min

Un alt subiect abordat de Vlădan în conferinţa de presă a fost faptul că firma canadiană Roman Copper, înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min, nu are nicio obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la compania românească.

"Roman Copper nu s-a angajat la nicio investiţie, noi nu am pus niciun fel de condiţie. Ei nu au nicio obligaţie de a dezvolta Cupru Min. Eu sunt foarte mulţumit că am luat de patru ori mai mult pe Cupru Min faţă de cât am cerut", a declarat marţi şeful oficiului Participţiilor Statului şi privatizării în Industrie (OPSPI).

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente.

Roman Copper a câştigat luni licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite