OPINIE Cum a încălcat Victor Ponta legislaţia Uniunii Europene în cazul Leonard Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici două luni după ce îl numise Ministru Afacerilor Europene, premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe Leonard Orban la funcţia de comisar al Curţii Europene de Conturi din partea României.

Conform Tratatului de funcţionare a UE, “Curtea de Conturi Europeană asigură controlul conturilor Uniunii şi este formată din câte un resortisant din fiecare stat membru.”

Numai că, în conformitate cu articolul 286(1) din acelaşi Tratat “ membrii CCE sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte sau au făcut parte, în staul lor, din instituţii de audit financiar, sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie.”

Importanţa acestui articol este dată inclusiv de formularea de învestire a persoanei nominalizate de către plenul Parlamentului European şi anume : “ având în vedere îndeplinirea condiţiilor art. 286 al.1 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, se numeşte x în funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi...”

Numai că Leonard Orban nu îndeplineşte niciuna dintre aceste cerinţe peste care Victor Ponta a trecut cu vederea atunci când a făcut nominalizarea. În afara funcţiei de comisar european pentru multilingvism, care nu are nicio legătură cu domeniul financiar-contabil, Orban mai are în CV şi un curs de mediator, o facultate tehnică şi una de management, însă nimic legat de practica controlului financiar şi a auditului.

Spre exemplu, reprezentantul Bulgariei, Iliana Ivanova, care între timp a şi primit avizul parlamentului European, are în CV funcţii de control finaciar sau senior analist financiar la bănci internaţionale precum Bank of America, Clayton Commercial Group sau Ericsson, unde a activat peste 20 de ani.

Chiar dacă înainte de a veni la guvernare Victor Ponta promitea că numirile în funcţiile importante vor fi făcute pe baza competenţei şi experienţei în domeniu respectiv, acum se pare că a uitat aceste criterii, mai ales când este vorba să ofere sinecură colegilor de alianţă. După cum se ştie, Leonard Orban ocupă funcţia de ministru din parte partidului Conservator.

Conform unor surse din PSD, Victor Ponta şi-ar fi asumat riscul de a ne face din nou de râs în faţa Uniunii Europene doar ca să scape de Orban din Guvern, pe care îl consideră ineficient în activitatea de atragere a fondurilor europene.

Pe de altă parte, tot surse din coaliţia de guvernământ, susţin că Leonard Orban şi-a “tras” postul de la Luxemburg pentru el, din dorinţa de a ieşi onorabil din viaţa politică internă. Mai exact, deoarece corespondenţa cu Uniunea Europeană se poartă prin intermediul ministerului pe care îl conduce, când a primit informarea despre nominalizarea pe care România trebuie s-o facă, Orban s-a dus la Ponta şi i-a cerut postul pentru el.

Victor Ponta a cedat “rugăminţilor” colegului său de cabinet şi nu a mai solicitat Curţii de Conturi a României să facă mai multe nominalizări de persoanlităţi care ar fi putut ocupa funcţia europeană, aşa cum prevedeau cutumele unor astfel de nominalizări.

Mai mult, Victor Ponta a retras CV-ul lui Mircea Popescu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi a României, care fusese nominalizat în timpul cabinetului Ungureanu şi care avea mari şanse să ocupe  funcţia de la Luxemburg, ţinând cont de experienţă.

Victor Ponta a refuzat, de asemenea, să solicite nominalizări şi CV-uri de la organisme interne autorizate şi recunoscute internaţional precum Camera Auditorilor Financiari sau Corpul Experţilor Contabili şi Contabilior Autorizaţi, toate acestea cu bună ştiinţă, pentru a-i lăsa cale liberă lui Leonard Orban.

Postul de comisar al Curţii Europene de Conturi este pentru o perioadă de şase ani şi este remunerat cu o sumă de se învârte în jurul a 20 mii euro lunar. În plus, după perioada de 6 ani, cel care a ocupat funcţia, va avea un plus la pensie din partea UE de aproximativ 4.000 euro pe lună.

Rolul Curţii de Conturi Europene este de a verifica totalitatea conturilor de venituri şi cheltuieli a Uniunii, inclusiv a felului cum se cheltuiesc fondurile europene de către orice organ, oficiu sau agenţie înfiinţate de Uniune.

Cu alte cuvinte, este vorba despre o responsabilitate personală uriaşă din partea fiecărui membru al Curţii Europene de Conturi şi nicidecum despre vreo funcţie onorifică sau simbolică. Ori tocmai de acest lucru nu a ţinut cont Victor Ponta, care pentru a împăca clientela politică a USL a mai terfelit o dată imaginea României în Uniunea Europeană.

Daniel Ionescu este jurnalist independent

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite